Van onder lijkt het alsof ze een smiley gezicht hebben. Bijna net zo aandoenlijk als een jonge zeehond, vind je niet? Dit voorjaar kregen wij van het Dolfinarium een heel stel roggen- en haaieneieren. Inmiddels zijn er acht roggen geboren. Trouwens, die kleine gaatjes aan de onderzijde zijn geen ogen, maar neusgaten!
Onderkant van een jonge stekelrog (foto Ecomare)
Verschillende soorten
We hebben eikapsels van stekelroggen, kleinoogroggen, hondshaaien en kathaaien gekregen. Haaienkapsels zijn langwerpiger dan roggenkapsels en de vier punten eindigen in gekrulde slierten. Roggenkapsels zijn vierkanter en donkerder met minder lange slierten. Soms vind je dit soort lege eikapsels op het strand.
Eikapsels van honds- en kathaaien (foto Ecomare)
Geboorte
De eerste drie rogjes werden al in juni van dit jaar geboren en afgelopen maand kwamen er maar liefst 5 uit het ei. Deze jonkies zwemmen in het wandaquarium en in het zeelab die we voor deze gelegenheid hebben omgetoverd tot roggen kweekaquarium. Tot nu toe heeft geen van ons een echte geboorte meegemaakt. Wij zien ze pas als ze uit het ei zijn. Uit de boeken weet ik dat de rogjes netjes opgevouwen in het ei zitten. Ze komen eruit door zichzelf door een kleine scheur aan de bovenkant naar buiten duwen.
Twijfel
Toen de tweede set roggen begin deze maand werden geboren zagen we veel verschil met de eerste drie. Omdat zulke kleine roggen voor ons betrekkelijk nieuw zijn hebben we hulp van het roggenrif te Harderwijk ingeroepen om te achterhalen om welke soorten het ging. De eerste drie roggen bleken stekelrogjes te zijn en de latere allemaal kleinoogroggen. Erg spannend voor ons omdat de kleinoogrog een wat moeilijkere soort is dan de stekelrog om op te kweken.
Roggen in het wild
Roggen komen voor in de Noordzee maar er zijn er veel minder dan vroeger. Dat komt door de visserij. Roggen worden pas laat geslachtsrijp. Bij de stekelrog is dit voor het mannetje tussen de 7 en 12 jaar en bij het vrouwtje zelfs pas tussen 9 en 12 jaar. Als ze eerder gevangen worden, dan hebben ze geen tijd gehad om eieren te leggen. En helaas gebeurt dat vaak.
Nieuws uit de opvang
Er is een vaal stormvogeltje binnengebracht, gevonden op een Texelse vissersboot. De vogel is tot rust gekomen en weer uitgezet. Vier jonge gewone zeehonden zijn uitgezet. Er verblijven nu nog tien in de opvang.