Het is voorjaar in de Vogelopvang! Het lijkt er wel een kraamafdeling. We hebben zeven jonge grauwe gansjes, vier kuikentjes van de wilde eend en een klein eidereendje. Ze groeien als kool op speciaal watervogelvoer. Eenden- en ganzenkuikens zijn nestvlieders. Dat maakt de zorg voor deze jonge vogels makkelijk; ze eten zelf en scharrelen lekker rond.
Nestblijvers versus nestvlieders
De naam zegt het eigenlijk al: een nestvlieder verlaat het nest kort nadat hij uit het ei is gekomen. Kuikens van nestvlieders zwemmen en lopen meteen met de oudervogel mee. Bij sommige soorten zorgen de ouders samen voor de jongen, bij anderen doet de moedervogel, of soms het mannetje, het alleen. Zij houden de kuikentjes bij elkaar, beschermen ze tegen rovers en bieden een warme schuilplaats onder de veren. Nestblijvers komen kaal uit het ei en moeten actief worden gevoerd door de ouders. Zij blijven in het nest tot ze goed in de veren zitten en kunnen vliegen.
Gezellige geluidjes
De kuikentjes in onze opvang zijn al helemaal aan ons gewend. In het begin waren ze nog een beetje schuw, maar nu gaan ze piepen zodra wij in het zicht komen en lopen ze zelfs met ons mee. Mijn collega Mick heeft laatst een wandeling gemaakt met de drie grootste ganzenkuikens. Ze volgden hem over het buitenterrein helemaal tot in het zeeaquarium!
Groepjes
We proberen altijd groepjes te vormen van de kuikens, omdat dat past bij hoe ze in de natuur leven. Tot nu toe is dat dit jaar makkelijk gegaan, want we kregen steeds kuikens van dezelfde leeftijd binnen. Grote combineren met kleintjes gaat vaak fout, maar verschillende soorten samenvoegen kan wel. Dat doen we alleen als het nodig is, want het liefst zetten we ze met soortgenoten bij elkaar.
Opvangen of laten zitten
Natuurlijk zorgen de oudervogels het allerbeste voor de jongen. We vangen ze dan ook alleen op als het echt noodzakelijk is. Dat betekent dat je heel zeker moet weten dat er geen oudervogel in de buurt is voor je een vogeltje naar ons brengt. Nestvlieders zitten vaak een beetje hulpeloos op de grond als ze net uit het nest zijn maar nog niet goed kunnen vliegen. Je kunt ze helpen door ze op een tak of in een struik te zetten en katten uit de buurt te houden. De oudervogels vinden het jong op geluid.
Gras knabbelen
Zolang de kuikens nog klein zijn, houden wij ze binnen. Ze krijgen speciaal opfokvoer voor watervogels en een stukje graszode. De gansjes zijn al zo groot dat ze overdag in de vliegkooi mogen rondscharrelen. Daar knabbelen ze onder constant tevreden gepiep aan de grassprietjes. Ze zijn nog pluizig en heel schattig om te zien. Over een paar maanden laten we ze als jongvolwassenen weer vrij.
Nieuws uit de opvang
We hebben nog 12 zeehonden in de opvang.