Jan-van-gent in de opvang
Onlangs hebben we een jan-van-gent binnengekregen. Hij was gevonden in Zandvoort aan Zee en opgevangen door de vogelopvang in Haarlem. Het lukte daar niet het dier aan het eten te krijgen en daarom hebben ze contact met ons opgenomen. Wij hebben een mooie vernieuwde vogelopvang, een grote vliegkooi en veel ervaring met verschillende vogels, in het bijzonder met jan-van-genten. De oplossing was dan ook snel gevonden: wij namen hem over.
Bloedonderzoek
De jan-van-gent was verzwakt en zijn verenkleed was lek. Dat betekent dat het koude zeewater zijn huid kon bereiken en dat is juist niet de bedoeling. Wij zagen geen zichtbare olie maar zijn veren kleefden wel. Daarom hebben we hem gewassen. Van vogels die bij ons binnenkomen nemen wij eerst bloed af. We willen namelijk vooraf weten of een vogel gezond is. Het wassen geeft veel stress en een vogel die niet gezond is, kan het wassen er vaak niet bij hebben. Het bloedonderzoek vertelt ons van alles over de gezondheidstoestand van het dier.
In orde
Aan de bloedwaardes kunnen we zien of een vogel uitgedroogd is en of hij parasieten of ontstekingen heeft. Wij kunnen dit zelf onderzoeken. Daardoor hebben we gelijk de resultaten. Als de witte bloedcellen minder zijn dan 2% is het goed: de vogel heeft dan nergens een ontsteking. Als de rode bloedcellen 40% zijn is hij niet uitgedroogd. Bij deze jan-van-gent waren de bloedwaardes in orde en daardoor kon hij direct gewassen worden.
Volwassen
De vogel heeft een volwassen verenkleed. Dat betekent dat hij minstens 5 jaar oud is. Jonge jan-van-genten zijn zwart gespikkeld, volwassen vogels zijn wit met zwarte vleugelpunten en een lichtgele kop. Toen hij binnenkwam was hij redelijk op gewicht. Het is niet zomaar te zien welk geslacht de vogel heeft. Vrouwtjes en mannetjes zien er hetzelfde uit.
Zeevogels
Jan-van-genten zijn echte zeevogels. Ze komen alleen aan land om te broeden. De rest van het jaar leven ze op zee. Ze zijn beroemd om hun torpedo-duiken vanaf grote hoogte om vis te vangen in het water. Een fantastisch gezicht! Jan-van-genten broeden op rotskusten. Die heb je niet langs de Nederlandse kust. In het Noordzeegebied broeden ze vooral langs de kust van Schotland, Noorwegen en op Helgoland in Duitsland. Daar heb ik zelf een week gezeten en de vogels bestudeerd als onderdeel van mijn opleiding. Een serie van de foto’s die ik daar heb gemaakt, hangt momenteel op de Vogelverdieping in het museum van Ecomare.
Nu de vogel is gewassen, moet hij er zelf voor zorgen dat zijn verenkleed waterdicht wordt. Dat doet hij door te poetsen. Zo gauw hij waterdicht is, laten we hem los.