Als het heel warm is in de zomer kunnen wij lekker afkoelen door een duik in zee te nemen. En is het te koud? Dan kleden we ons aan met een dikke jas. Maar hoe houden onze dieren het koel tijdens een hittegolf? En als het buiten vriest, hoe blijven ze warm? Daar kunnen we de dieren gelukkig goed mee helpen, ongeacht of het dier binnen of buiten verblijft.
Jonge dieren krijgen ’s nachts een warmtelamp om op temperatuur te blijven (foto Ecomare)
Warm blijven buiten
De dieren hebben of een dikke vetlaag, zoals de zeehonden, of een verenkleed, zoals de vogels, die hen van nature beschermt tegen de kou. De opvangdieren hebben soms meer hulp nodig om warm te blijven, zeker wanneer hun natuurlijke bescherming nog niet optimaal werkt. Toen de papegaaiduiker in onze opvang kwam, was zijn verenkleed eerst niet waterdicht. Dat betekende dat het koude water en zelfs een koud windje door kon dringen tot aan zijn lijf. Daarom had hij een warmtelamp om warm te blijven. Ook opvangzeehonden die voor het eerst buiten komen na de quarantaineperiode hebben een warmtelamp om ’s nachts op temperatuur te blijven. De bruinvissen krijgen in de winter veel extra vis om warm te blijven zodat de vetlaag goed op peil wordt houden.
Koel blijven buiten
Zeehonden houden van zonnebaden. Ze hebben niet gauw last van de warmte. Maar als ze het toch te warm krijgen is het water in de bassin altijd fris genoeg om in af te koelen. De bruinvissen kunnen wel last krijgen tijdens een hittegolf. Wanneer het water boven de 18 á 19 graden wordt, krijgen ze last van hun huid. Om de temperatuur laag te houden gebruiken we koel water uit de koude/warmte opslag. Dit is een natuurlijke bron.
Warmte-koelsysteem
Enkele jaren geleden heeft Ecomare een bron geboord voor aardwarmte. Dit spaart een hoop gas, maar het systeem houdt het museum ook veel beter op de goede temperatuur. Het werkt het hele jaar door –‘s zomers koel en ’s winters warm. Maar we kunnen het ook gebruiken om het bassinwater op de goede temperatuur te houden. Het koele water uit de aarde (10 graad) loopt langs de buizen van het warmere zeewater waarbij dit afkoelt. Een geweldig systeem dat ook goed voor het milieu is!
Zeeaquarium
De temperatuur in het Zeeaquarium moeten we wel zelf regelen. Het water in de aquaria mag niet warmer dan 16 graden zijn. Er verdampt veel water via de open aquaria als het te warm wordt. Om de lucht optimaal op temperatuur te houden hebben we een soort aircosysteem. Wanneer het in de zomer heel warm en vochtig is, kun je het beste ons Zeeaquarium bezoeken: heerlijk koel!
Regenbui
In tegenstelling tot mensen, hebben zeehonden en bruinvissen geen last van regen. Zon of regen, de dieren verwachten ons op de tijd van de voerpresentaties. In de plenzende regen staan wij dan dus buiten en regenen we soms drijfnat! Alleen met onweer passen we de presentatie aan, maar dat komt gelukkig bijna nooit voor.
Nieuws uit de opvang
Er liggen 19 zeehonden in de opvang.