Het geeft een enorme kick om een bezoeker iets nieuws te zien ontdekken. Onlangs kwam een vrouw nogal opgewonden bij de receptie. Ze vertelde dat een hondshaai in een van de aquaria bezig was een visje te baren en ze was bang dat er iets niet goed was. Gelukkig was alles prima in orde.
Hondshaai legt een ei
Eikapsels
Mijn collega liep met haar mee naar het Zeeaquarium. Daar zagen ze inderdaad een hondshaai die ‘aan het baren’ was. Er hing een eikapsel uit haar buik met een embryo er in. Onze haaiendames produceren regelmatig eikapsels. Wanneer ik deze vind, haal ik ze eruit en hang ik ze in een van de kleine wandaquaria. De moederhaai zorgt verder niet voor haar jong – haaien worden als klein, maar wel zelfstandig visje geboren. Aan elke hoek van het kapsel zit een gekrulde draad, waarmee de haai het kapsel vastmaakt aan iets stevigs. Liefst iets wat blijft staan zodat het kapsel op één plek blijft. Boven in het wandaquarium zijn twee dwarsdraden gespannen waar ik de eikapsels altijd aan hang.
Goed te volgen
In het wandaquarium kunnen onze bezoekers makkelijk naar de embryo’s kijken. Sommige eikapsels zijn troebeler van binnen dan andere, bij de doorzichtige eikapsels kun je het piepkleine haaitje al heel duidelijk zien bewegen. Bovendien zie je de navelstreng en de eidooier waaruit het haaitje al zijn voedingsstoffen krijgt. Fascinerend! Je zag deze vrouw er met verwondering naar kijken.
Lange ontwikkeling
Het kan heel lang duren voordat een haaitje echt geboren wordt. Maanden! Het hangt af van verschillende factoren, onder andere de temperatuur. Je zou denken dat bij constante omstandigheden, zoals in ons aquarium, alle eieren er even lang over doen om uit te komen. Toch duurt het bij de een langer dan bij de ander. Na maximaal 8 maanden komt het haaien-eikapsel uit. Soms wordt het niets en sterft het embryo in het ei. Bij de haaitjes die wel uit het ei komen, is het altijd een hele kunst om deze jonge dieren aan het eten te krijgen. Ik heb inmiddels ontdekt dat ze gek zijn op kleine stukjes inktvis.
Strandvondst
Ook roggen leggen eikapsels. Die zien er anders uit: meer vierkant en niet doorzichtig. Elke soort heeft een iets andere vorm, dus kun je aan de vorm zien van welke soort hij is. Loop je langs het strand, dan vind je soms een eikapsel, van een haai of rog. Altijd leeg. Wel een leuke vondst! Als je wilt weten van welke soort een gevonden eikapsel afkomstig is, dan kun je hem determineren met behulp van de eikapselposter.
Nieuws uit de opvang
De eerste huilers zijn er inmiddels. Er liggen zes jonge zeehonden in de opvang.