De laatste jaren krijgen we vaker dan vroeger meldingen van mensen die een zeehond op het strand of de dijk zien liggen rusten. Als het op een plek is waar mensen wandelen met hun hond, is het extra oppassen geblazen. Onderling contact kan voor de dieren, hond én zeehond, heel vervelend uitpakken.
Loslopende hond
Wat is er fijner dat je hond vrij te laten rennen langs het water? Op veel plekken mag dat ook gewoon, zeker in de winter. Maar als er een zeehond op de kant ligt, is aanlijnen en afstand houden echt heel belangrijk. Dit is onlangs weer schrijnend duidelijk geworden door een aantal heftige bijtincidenten. In de meeste gevallen is de zeehond het slachtoffer, soms de hond en soms zelfs het baasje.
Aangevallen
Een recent voorbeeld, van zaterdag 20 maart, komt uit Londen. Een zeehond die op een kade van de Theems lag te rusten, werd vanuit het niets aangevallen door een hond. De hond en eigenaar waren honderden meters van de zeehond verwijderd, toen de hond het opeens op een rennen zette. De hond luisterde niet meer naar de roepende eigenaar, maar rende naar de zeehond en beet hem.
Drama’s
Je kunt je de consternatie voorstellen, er waren verschillende mensen bij. De hond liet niet meer los, ondanks dat mensen aan hem trokken en zijn kaken van elkaar probeerden te halen. Toen dit uiteindelijk lukte, was de zeehond zo zwaar gewond dat hij is geëuthanaseerd. Helaas hebben wij op 18 maart een vergelijkbaar geval meegemaakt. Ook hierbij was de zeehond zo toegetakeld door een hond dat de dierenarts hem heeft laten inslapen. Dit wil natuurlijk niemand!
Bijten
Het omgekeerde gebeurt ook: dat een hond uit nieuwsgierigheid naar een zeehond toeloopt en dat met een beet moet bekopen. Zeehondenbeten zijn niet om lacherig over te doen; de grijze zeehond is tenslotte het grootste roofdier van Nederland en ook de gewone zeehond heeft een indrukwekkend gebit. Een zeehond die zich in het nauw gedreven voelt, zal zich verdedigen door te bijten.
Niet storen
Af en toe zetten mensen foto’s op internet van zichzelf in de nabijheid van een wilde zeehond, met of zonder hond. Eerlijk gezegd balen wij hier enorm van. Het benaderen van het dier is een grote verstoring en is vragen om problemen. Zodra een zeehond naar je kijkt, heeft hij je gezien. Hij is dan verstoord en vertoont niet meer het natuurlijke gedrag wat hij uitvoerde voordat jij in zicht kwam. We blijven het dus zeggen: houd minimaal 30 meter afstand, lijn de hond aan en geniet vanuit de verte!