Wij moderne mensen leggen ons leven vast in beeld en geschrift. Zo kunnen we eeuwen terug kijken in onze geschiedenis. Om te weten hoe de prehistorische mens leefde, moeten we andere bronnen gebruiken. Dankzij opgravingen is er heel veel bekend over het leven tot zelfs tienduizenden jaren geleden. De nieuwe, tijdelijke tentoonstelling Doggerland gaat over het verleden van de Noordzee, tot zo’n 11.000 jaar geleden. Welke dieren leefden er, hoe zag het landschap eruit en hoe leefden de mensen?
Doggerland
Het gebied dat we nu kennen als de Noordzee, heeft niet altijd onder water gestaan. In de afgelopen miljoen jaar was het meestal land. Tussen het vaste land van Europa en wat nu Engeland is, lag een weids dal waar rivieren doorheen stroomden. Tijdens de ijstijden werd het gebied bevolkt door grote zoogdieren als mammoeten, wolharige neushoorns en reuzenherten. De eerste mensachtigen verschenen er bijna een miljoen jaar geleden. Zij waren de eerste menselijke bewoners van het gebied dat we Doggerland noemen.
Uit zee en van het strand
Vissers krijgen geregeld botten en voorwerpen in hun netten, afkomstig uit de tijd dat de Noordzee geen zee was. Soms worden er ook prehistorische vondsten op het strand gevonden, meestal na een strandsuppletie. De bodem van de Noordzee herbergt een schat aan geheimen over deze verdwenen wereld! Als bottenexpert bij Ecomare krijg ik dit soort vondsten geregeld onder ogen. Van vissers en van strandwandelaars. We hebben inmiddels heel veel verschillende soorten botten van allerlei uitgestorven landzoogdieren in onze collectie.
Aandacht voor de dieren
Doggerland is een reizende tentoonstelling, gemaakt door het Rijksmuseum voor Oudheden. Wij hebben er deels een eigen invulling aan gegeven. Zo staat ons model van de wolharige neushoorn als blikvanger in de tentoonstelling. Hij zet meteen de toon: bij ons krijgen de dieren van Doggerland meer aandacht. Onderin de vitrines hebben we botten van de uitgestorven dieren neergelegd, met een model van het betreffende dier erbij. We hebben bovendien een vitrine met vondsten van Doggerland toegevoegd, gevonden op Texel of opgevist door Texelse vissers, van verzamelaars op het eiland.
Botten determineren
Nu we een tentoonstelling met prehistorische vondsten hebben, ga ik ook weer bottenshows geven. Dan neem ik allerlei opgeviste en gevonden fossiele botten mee het museum in en vertel ik erover. Mensen die denken een fossiel bot op het strand te hebben gevonden, kunnen hem altijd laten zien. Een foto sturen kan ook, naar conservator@ecomare.nl. Dan wel graag met een liniaal erbij. Doggerland blijft een jaar staan. Kom je kijken?