Elk beroep kent zijn eigen gereedschap. Ook voor ons werk gebruiken we speciale hulpmiddelen. Sommige zijn zó specialistisch, dat ze niet te koop zijn. Gelukkig hebben wij heel handige collega’s bij de Technische Dienst. Zij denken met ons mee en maken de oplossingen voor onze problemen. Hieronder laat ik je kennismaken een aantal van dit soort hulpmiddelen.
Zeehond fixeren
Een zieke zeehond die weigert om te eten, moet toch vis binnen krijgen om beter te worden. Zo’n dier voeren wij onder dwang. We gaan dan over hem heen zitten, duwen zijn bek open en stoppen de vis achterin zijn keel. Om te voorkomen dat we gebeten worden, maken we gebruik van ‘de vangstok’. Dit is een stok met een houten plaat waarin een opening is uitgezaagd. Deze kunnen we van een afstandje om de nek van de zeehond zetten, zodat we hem kunnen fixeren en eenvoudig boven hem kunnen gaan zitten. Voor bezoekers kan het er zielig uitzien, maar voor het dier zorgt het voor rust en duidelijkheid: het heeft geen zin om je te verzetten, je zit vast.
Vingertje
Hierboven heb ik het over het openduwen van de bek. Dat doen we door op het kaakgewricht te duwen. Bij je huisdier kan je dat meestal gewoon doen, maar een zeehond laat dat niet zomaar toe. Wij gebruiken dan een stuk tuinslang om onze vingers te beschermen. Dit noemen wij ‘een vingertje’. Het materiaal is superstevig, maar op een oud vingertje zijn de tandafdrukken alsnog heel goed zichtbaar!
Trechterhouder
Jonge zeehonden die nog afhankelijk zijn van moedermelk, geven we zalmpap. Dit kan niet met een fles, want een zeehondenpup bijt een speen meteen stuk. Daarom krijgen ze de zalmpap via een slang rechtstreeks in hun maag. Het vereist meer dan twee handen om zo’n zeehond te fixeren, de trechter vast te houden en de zalmpap erin te gieten. Gelukkig hebben wij een speciale, roestvrijstalen trechterhouder, die we aan het hekje van het verblijf kunnen hangen. Dankzij dit hulpmiddel kunnen we een pup wel in ons eentje eten geven. Roestvrijstaal is bij ons essentieel, vanwege het zoute water waar we mee werken.
Vangnet
Volwassen zeehonden zijn te groot en te sterk om te fixeren met de vangstok of onze knieën. Als we een volwassen dier moeten vangen, bijvoorbeeld omdat we zijn nagels moeten knippen of omdat de dierenarts hem moet behandelen, gebruiken we een net. Of eigenlijk twee: we beperken eerst zijn bewegingsruimte met een hoepelnet en daarna zetten we hem echt vast met een zogenaamd klapnet. Ook deze twee hulpmiddelen zijn speciaal voor ons gemaakt. Echt geweldig dat we zulke handige en behulpzame collega’s hebben!