Sinds 1 augustus werk ik 2 dagen per week als dierverzorger bij Ecomare. Ik doe dit naast mijn speurhondenschool, dus mijn week is gevuld met dieren; helemaal mijn ding! Dankzij mijn ervaring met honden ken ik de principes van diertraining, want die zijn hetzelfde bij zeehonden. De verzorging van de zeehonden heb ik wel helemaal moeten leren. Ik ben blij dat ik, voor wat betreft de opvangdieren, heb kunnen ‘oefenen’ op de gewone zeehonden!
Voeren onder dwang
Zeehonden die erg ziek zijn, willen vaak niet eten. Dan moeten wij ze onder dwang voeren, want anders worden ze natuurlijk niet beter. We gaan dan boven zo’n dier zitten, fixeren hem tussen onze knieën en dwingen hem zijn bek open te doen. Dan is het een kwestie van de vis erin stoppen en laten doorslikken. Dit ‘stoppen’ heb ik inmiddels al heel wat keren gedaan, want we hebben een aantal gewone zeehonden met longwormen in de opvang.
Gewone vs grijze zeehonden
Gewone zeehonden zijn relatief makkelijk, hoor ik van mijn collega’s. Ze zijn een stuk minder fel dan grijze. Dat heeft voor- én nadelen. Ze zijn veel makkelijker in de hand te houden dan die felle grijze, wat bij het stoppen wel zo prettig is. Ik ben dus blij dat ik met gewone heb kunnen oefenen. Aan de andere kant kunnen gewone ook wel erg passief zijn en langdurig weigeren zelf te eten. Grijze zeehonden eten in de regel heel snel zelf, wat veel fijner is voor alle partijen.
Longwormen
Op het moment hebben we alleen gewone zeehonden in de opvang. Ze zijn alle vier met longwormen binnengekomen. Inmiddels hoeven ze niet meer gestopt te worden, hoewel Floor nog wel uit de hand gevoerd moet worden. De longwormen hebben we bestreden met medicijnen, dus die zijn ze gelukkig kwijt. Voor één van de vier, Fritzie, is het de tweede keer dat hij in de opvang is beland. Hij is als pup in Duitsland opgevangen. Dit weten we, omdat hij al een flippermerk had en gechipt was.
Inwerken
Alle dierverzorgers van Ecomare kunnen in alle diergroepen ingezet worden. Dat vergt natuurlijk wel wat inwerktijd. Het inwerken begint eigenlijk altijd bij de zeehonden. Daar zit al een hoop aan vast, want de bediening van de pompenkelder, met alle filtersystemen, hoort daar ook bij. Inmiddels ben ik ook aardig thuis in het Zeeaquarium en de Vogelopvang. In de winter komt mijn vuurproef met de grijze zeehonden in de opvang. Ik ben benieuwd!