Gelukkig hoeven we niet elke zeehond die op het strand ligt op te vangen. Zo kregen we begin december een melding van een pup op de waddendijk. De eerste jonge grijze zeehond op Texel van het seizoen! Wij erheen, maar het bleek een gezond dier te zijn waar de moeder voor zorgt. Die hebben we dus laten liggen.
Eerste weken droog
Grijze zeehonden worden in de winter geboren. De pups hebben een lange, witte geboortevacht. Deze haren houden het jong warm, maar wel alleen op het droge. In tegenstelling tot pasgeboren gewone zeehonden gaan deze jongen dan ook bij voorkeur niet te water. Als alles volgens planning verloopt, blijven ze gedurende hun eerste levensweken op de zandplaat liggen.
Weggespoeld
Soms gaan dingen niet zoals gepland. Storm en hoogwater, zoals wij begin december hadden, kunnen ervoor zorgen dat de jonge grijze zeehonden van de zandplaten afspoelen. Dat is geen ramp, ze kunnen prima zwemmen. Ze gaan dan gewoon weer op zoek naar een droog plekje. Zolang hun moeder ze weer kan vinden, is er dan geen probleem.
Moeder vlakbij
De jonge grijze zeehond waar wij laatst voor op pad gingen, was zo’n voorbeeld. Hij was nog helemaal wit en pluizig. Ik schat dat hij zo’n twee weken oud was. Hij was goed doorvoed en ik zag zijn moeder verderop op de kwelder liggen. Op weg naar een droge plek was hij blijkbaar de dijk op gekropen. Wel op het fietspad, maar niet op een plek waar veel mensen komen in deze tijd van het jaar.
Blauw gemarkeerd
Ik kon de pup dus gewoon laten liggen waar hij lag. Dat was maar goed ook, want het was een fel dier. Dat merkte ik toen ik hem benaderde om hem te markeren. Hij probeerde mij een paar keer in mijn kuiten te bijten! Ik heb hem een blauwe vlek gegeven, zodat hij herkenbaar is. Mocht iemand hem dan nog een keer melden, dan weten we dat het een jong is waarvoor de moeder zorgt.
Druk in de opvang
Deze pup hoefden we dus niet op te vangen maar we hebben inmiddels wel een andere grijze zeehond in de opvang. We zitten op het moment behoorlijk vol, vooral met gewone zeehonden. Dit zijn allemaal dieren die afgelopen zomer zijn geboren en in de loop van de eerste maanden een longworminfectie hebben opgelopen. Sommige komen behoorlijk ziek binnen. Een deel zwemt al lekker buiten in een groepsbassin, andere moeten nog binnen worden verzorgd. Onze bezoekers kunnen het hele opvangtraject volgen: van de binnenkomst in de quarantaine tot het aansterken in een buitenverblijf. Als deze dieren weer gezond zijn en minimaal 30 kilo wegen, laten we ze vrij in zee.