Hoe gaat het met de hermelijn en de waterspitsmuis op Texel? Dat wil de Zoogdiervereniging graag beter in kaart brengen. En daarvoor hebben we jouw waarnemingen nodig! Beide soorten horen hier thuis en komen dan ook sinds mensenheugenis op Texel voor. De laatste jaren worden ze steeds minder gemeld. Zouden ze aan het uitsterven zijn op ons eiland?
Hermelijn – foto Gertjan van Noord (via Flickr)
Hermelijn
De hermelijn is op Texel het enige inheemse landroofdier. Groot is hij niet: tot 30 cm, met een 10 cm lange staart. Hij jaagt op muizen, ratten, konijnen en vogels. De hermelijn is makkelijk herkenbaar: lichtbruin van boven, wit van onder en met een zwarte staartpunt. In de winter wordt de vacht van sommige hermelijnen helemaal wit, maar vaak blijft er nog wat bruin over. De staartpunt blijft altijd zwart. Wat de oorzaak van de achteruitgang van de hermelijn op Texel zou kunnen zijn, is niet bekend.
Waterspitsmuis
De waterspitsmuis is op Texel altijd helemaal donker grijszwart gekleurd. Elders hebben ze meestal een witte buik. Het dier heeft een afgeplatte staart, die hij gebruikt bij het zwemmen. Hij leeft bij voorkeur bij en in zoet water en in moerassig gebied. Op Texel kwam hij altijd ook in de droge duinen voor, omdat hier geen andere soorten spitsmuizen leefden. De waterspitsmuis eet insecten, wormen en slakken. Sinds de introductie van de huisspitsmuis in 2008 is de waterspitsmuis zeldzaam geworden. De huisspitsmuis heeft de waterspitsmuis verdrongen en is nu veel algemener op Texel. In natte duinvalleien zou de waterspitsmuis nog voorkomen. De huisspitsmuis is grijsbruin van kleur met een lichtere buik, en de staart is niet afgeplat.
Waarnemingen melden
Om beter te weten wat er aan de hand is, vraagt de Zoogdiervereniging om waarnemingen van de hermelijn en de waterspitsmuis op Texel te melden. Elke waarneming is waardevol, zowel levend als dood. Doorgeven kan, liefst met een foto, op de website waarneming.nl of bij Ecomare. Dode exemplaren graag bewaren (in de vriezer) en naar Ecomare brengen.