Als dierverzorger hebben wij niet alleen veel contact met dieren, maar ook met mensen. Zelfs nu we dicht zijn. Op het strand bijvoorbeeld, als we op een melding van een zeehond afkomen. Of als ergens een vogel in nood is. Mensen weten ons ook goed te vinden om iets te melden of te vragen. Dit weblog gaat over een paar heel bijzondere vragen en meldingen.
Pinguïn in Den Helder
We kregen een mailtje van een dame die van vrienden foto’s had gekregen van een pinguïn op het wad bij Den Helder. Onmogelijk dat deze vogel hier op eigen kracht terecht zou zijn gekomen: pinguïns leven niet op het Noordelijk Halfrond! Maar het had een ontsnapt dier kunnen zijn, dus hebben we de dierenambulance van Den Helder gebeld. Vlak voordat zij zouden uitrukken, kwam de aap uit de mouw: mevrouw werd beetgenomen. Haar vrienden hadden haar een foto van een pinguïn in een ‘wad-achtig’ gebied in Zuid-Amerika gestuurd, nooit verwachtend dat ze gelijk alarm zou slaan!
Vissen redden uit Chinees restaurant
Via de mail kregen we een melding van twee vissen in een veel te klein aquarium in een Chinees restaurant. Het bleek te gaan om een arowana van 85 cm en een pangasius van 45 cm in een aquarium van misschien 120 cm lang. De vissen konden hun kont niet keren! In onze koudwater-zeeaquaria konden wij geen plek bieden aan deze tropische zoetwatervissen. Daarom heb ik contact gezocht met het Zeeaquarium in Bergen, waar ze ook een tropische zoetwaterafdeling hebben. Gelukkig konden ze daar terecht. Eind goed, al goed voor deze vissen.
Gestoken door pijlstaartrog
Vanaf een onbewoond eiland in de Antillen kwam een paniektelefoontje binnen: iemand was gestoken door een pijlstaartrog. De steek was in het scheenbeen en een ziekenhuis was 4 uur varen weg. Deze mensen dachten aan Steve Irwin, de Australische ‘crocodile hunter’ die aan zo’n steek is overleden. Ik kon ze geruststellen en adviseerde ze de wond af te binden. Daarna hebben ze zelf artsen ingeschakeld.
Zeeleeuwenbeet Mexico
Telefoon! Een huisarts wiens dochter op dat moment in Mexico op vakantie was. Tijdens het snorkelen was ze door een speelse zeeleeuw gebeten in haar bovenbeen. De vader had twijfels over de medische expertise ter plaatse en wilde weten welk antibioticum in zo’n geval gegeven wordt. Zeehonden en zeeleeuwen hebben een vervaarlijk gebit en de beten kunnen gemeen ontsteken. Er is zelfs een naam voor: seal-finger (of seal-leg in dit geval). In het uitzonderlijke geval dat iemand van ons wordt gebeten door een zeehond, krijgt hij meteen antibiotica. Wij konden de huisarts-vader precies vertellen met welk type antibioticum zijn dochter het beste geholpen kon worden.