Wij zijn in gespannen afwachting van het huilerseizoen van de gewone zeehonden! De quarantaines zijn schoon en de voorraden zijn aangevuld. Vorig jaar kregen we half mei de eerste (premature) huiler in de opvang, dus het kan elk moment gebeuren. Bij ons collega-opvangcentrum in Pieterburen is de eerste al opgevangen. Deze is ook duidelijk te vroeg geboren: hij heeft lange haren.
Aanspoelen
De piek van het geboorteseizoen van de gewone zeehond ligt in juni, maar de eerste zijn al wel geboren in de natuur. Natuurlijk is het het beste als een jonge zeehond door de moeder wordt grootgebracht, maar soms gaat daar iets mis. Bij harde storm kunnen moeder en pup elkaar uit het oog verliezen. Als zo’n jong dan alleen aanspoelt op het strand, gaan wij polshoogte nemen. Als we ons ervan verzekerd hebben dat de moeder niet voor het jong zorgt, vangen wij het op.
Moederzorg
Gewone zeehonden gaan meteen na de geboorte zwemmen en mee op pad met de moeder. In tegenstelling tot grijze, die de eerste weken van hun leven op het droge liggen met hun lange vacht. De pups van de gewone zeehond blijven meestal in de buurt van hun moeder, terwijl het voor de jonge grijze zeehonden heel normaal is om langdurig alleen gelaten te worden.
Zoogtijd
Wij noemen een zeehond alleen in de eerste weken van zijn leven een huiler. Zeehonden worden maar drie weken gezoogd door de moeder en in die periode maken ze een huilend geluid om de aandacht van de moeder te trekken. Als wij een huiler in de opvang krijgen, moet hij iets krijgen dat de moedermelk vervangt. Eerder gebruikten we daar een speciaal soort melkpoeder voor, tegenwoordig krijgt zo’n pup zalmemulsie.
Voederschema
Zalmemulsie is een vloeibare smurrie, gemaakt van zalm. Een soort zalmpap, eigenlijk. Het is extreem vet, net als de moedermelk van zeehonden. We geven de huilers de zalmemulsie via een slang in hun maag. De hoeveelheid wordt langzaam opgevoerd tot vijf voedingen van 225 ml per dag. Op dag 8 beginnen we al met een eerste haring tussendoor. In de daarop volgende week bouwen we de hoeveelheid zalmemulsie af en de haringen op. We hebben hiervoor prima werkende voederschema’s.
Sneller vis eten
De zalmemulsie is een betere moedermelkvervanger dan de melkpoeder die wij eerder gebruikten. Uit onderzoek is gebleken dat de pups er beter op groeien en dat ze bovendien eerder kunnen overstappen op het eten van hele vis. Dat scheelt ons een hoop werk en het is voor de dieren ook fijner om zelf te eten. We bewaren de emmers zalmemulsie in de vriezer. Voor we het aan de pups geven maken we het een beetje warm. Gewoon ‘au bain-marie’, boven een pannetje heet water!