Toen ik bij Ecomare begon was het nog rustig in de opvang. Hierdoor was er mooi de tijd om mij in te werken. Ik zal mij even voorstellen: ik heet Bas en ik ben afgelopen december begonnen bij de afdeling Dierverzorging. Ik heb de opleiding kust en -zee management gedaan. Alles wat met de zee te maken heeft, vind ik daarom prachtig. Inmiddels is het loeidruk in de zeehondenopvang, maar daar gaat dit weblog niet over. Ik wil het namelijk over de nieuwe bewoners van het zeeaquarium hebben: een heleboel stekelbaarzen, één zwangere puitaal en een grote vlokslak.
Vlokkige zeeslak plus eieren (foto Ecomare)
Puitaal
Een puitaal is voor veel mensen niet zo’n bekende vis. Het is een langgerekte vis, een beetje zoals een aal. Maar ze zijn absoluut geen familie van de aalen. Onze puitaal hebben wij onlangs gekregen van Fort Kijkduin in Den Helder. Ze kwam al zwanger bij ons binnen. De draagtijd van een puitaal is ongeveer 120 dagen. De jongen kunnen bij hun geboorte al 4 centimeter lang zijn. Ik ben wel heel benieuwd of wij straks jonge puitaaltjes krijgen! De vis zwemt momenteel in één van de kleine wandaquaria.
Grote Vlokslak
Als je aan een zeeslak denkt, zie je misschien een huisjesslak voor je, zoals een wulk of alikruik. Maar de vlokkige zeeslak is een zeenaaktslak. Net zoals landnaaktslakken heeft hij geen schelp. In het algemeen zijn zeenaaktslakken prachtig om te zien. De slak eet anemoontjes; als je zelf niet zo snel bent moet je iets eten wat nog langzamer is! De slak zit in een van de kleine demonstratieaquaria. Vanaf de bovenplaat zie je momenteel ook fijne witte linten hangen. Dat zijn eitjes! Het is nog even wachten tot ze uitkomen. Het kan nog wel tot juli duren voordat we de eerste slakken zien.
Stekelbaarzen
Nieuw in het Waddenaquarium is een grote groep driedoornige stekelbaarsjes. Ik vind dit een heel bijzondere soort vis. Ze leven zowel in zoet als zout water en variëren daar ook tussen. Om te gaan paaien trekken ze naar het zoete water. Maar Nederland is zo goed beveiligd tegen overstromingen, dat er weinig mogelijkheden overblijven voor de stekelbaars om de binnenwateren te bereiken. Gelukkig is er op Texel een stekelbaarspassage, een soort lift, die de vissen over de dijk hevelt. Naast dat de stekelbaars een bijzonder visje is, is hij ook een belangrijke voedselbron voor de lepelaar die vroeg in het jaar weer terugkeren uit het zuiden. Daarom is het belangrijk dat de stekelbaarsjes voort blijven bestaan!
Kraamkamer
In een van de wandaquaria hangen ook nog steeds eikapsels van hondshaaien. Je ziet door de transparante buitenkant de jonge haaitjes in het ei bewegen. Met de eitjes van de zeeslak, onze zwangere puitaal en al die kleine nog ongeboren hondshaaien kan het straks nog heel druk worden in het Zeeaquarium!
Nieuws uit de opvang
Er zijn nu zesentwintig zeehonden in de opvang. Bomvol, dus!