In ons Zeeaquarium hebben we niet één wasroos, maar tientallen! De wasroos is een bijzonder fraaie zeeanemoon. Wasrozen kunnen zich op twee manieren voortplanten, dus als je er een hebt, zijn het er al snel meer. Ze zijn bij ons in een van de kleine wandaquaria te bewonderen.
Bloemdieren
Zeeanemonen zijn bloemdieren; ze hebben namen die verwijzen naar bloemen omdat ze er uitzien als een plant of bloem. Het zijn echter geen planten, maar roofdieren. Zeeanemonen zijn familie van de kwallen en kunnen dus ook vaak steken. Hun netelcellen komen niet door onze huid, maar doden wel kleine prooien. Waarom de wasroos naar een roos is vernoemd, is niet helemaal duidelijk. Misschien omdat de roos zo’n beetje als de ‘koningin onder de bloemen’ wordt gezien. Ook wasrozen horen tot de mooiste van de familie. Ze hebben heel mooie kleuren.
Kleurig
Wasrozen krijgen hun prachtige kleuren door zogenaamde kleur-eiwitten. De functie van de kleur-eiwitten is nog onduidelijk; het zou iets te maken kunnen hebben met UV-bescherming. Wasrozen hebben verschillende kleurvormen, de kleurvorm die we bij Ecomare hebben wordt Smaragdina genoemd. Ze hebben felgroene tentakels met paarsroze puntjes. Ze zijn bijna fluorescerend, echt prachtig!
Voedsel
Zeeanemonen hebben een zuigvoet waarmee ze op de ondergrond staan. Aan de bovenkant van het dier bevindt zich de lichaamsopening, waar zowel voedsel in- als afvalstoffen uitgaan. Deze opening, die ik maar voor het gemak ‘mond’ noem, wordt omringd door tentakels. Hiermee vangt het dier prooien en brengt hij deze naar de mond. Wij voeren onze wasrozen mysis, hele kleine garnaaltjes. Deze kopen we ingevroren, zodat we ze altijd voorhanden hebben. De bekende paardenanemoon trekt zijn tentakels regelmatig in, maar wasrozen doen dat alleen bij heel heftige verstoring.
Voortplanting
Wasrozen kunnen zich zowel geslachtelijk als via deling vermenigvuldigen. Als een flinke wasroos zich gewoon doormidden deelt, heb je meteen twee vrij grote exemplaren. Bij geslachtelijke voortplanting ontwikkelt de bevruchte eicel zich tot een kleine vrijzwemmende larve, die zich na verloop van tijd vasthecht op een ondergrond.
Te zien
Sinds het begin van deze eeuw worden wasrozen in de Oosterschelde en de zuidelijke Noordzee gevonden. De dieren hebben een harde ondergrond nodig om zich op vast te hechten en zonlicht. Dit laatste omdat ze samenwerken en -leven met algen. Algen gebruiken zonlicht voor hun fotosynthese. In ons Zeeaquarium voldoen we aan al hun wensen, zodat onze wasrozen zich prima voelen en zich in al hun schoonheid laten bewonderen.