Sinds anderhalf jaar werk ik niet meer als dierverzorger, maar ik doe nog wel de administratie van de zeezoogdieren. Zo blijf ik toch op de hoogte van wat er in de zeehondenopvang gebeurt! We houden alles bij; elk dier dat we ophalen, dood of levend, wordt geadministreerd. Daar zijn verschillende redenen voor.
Opvangzeehond Beer met het bijbehorende strandingsformulier
Ontheffing ministerie
Van het ministerie van Economische Zaken hebben wij een ontheffing voor het opvangen van zeehonden. Zij willen jaarlijks weten hoeveel dieren we hebben opgevangen en wat er met hen is gebeurd. Dus of ze zijn uitgezet, nog in de opvang zitten of zijn overleden. Overigens moeten we dat van al onze dieren doorgeven, dus ook van alle aquariumdieren. Maar ik houd alleen de administratie van zeehonden en walvisachtigen bij.
Kadavers melden
Voor het ophalen van kadavers krijgen wij een vergoeding van de Gemeente Texel. Daarom stuur ik eens per maand een overzicht van het aantal opgehaalde kadavers naar de gemeente. Bij dode dieren kijken we wel altijd eerst of ze gechipt of gemerkt zijn. Is dit het geval en komt het dier uit een ander opvangcentrum, dan melden we dat aan hen.
Strandingsformulieren
In de auto van de dierverzorging liggen strandingsformulieren. Als er een zeehond of kadaver wordt gemeld, gaan mijn collega’s er op af. Als ze het dier vinden en meenemen, vullen ze het formulier in. Daarop staat de datum, de vindplaats en de diersoort. Maar ook het gewicht, geslacht en de naam van het dier wordt erop genoteerd, behalve als het om een dood dier gaat.
Flippermerk en chip
Zoals gezegd controleren we dieren, dood of levend, altijd op flippermerk of chip. Als we een merk vinden is het dier meestal opgevangen geweest in Pieterburen of Noord-Duitsland. Heel soms komen we een merk tegen dat we niet kennen. Dan is het een sport om uit te vinden waar dat vandaan komt! We hebben wel eens zeehonden gehad die in Noord-Frankrijk, Zuid-Engeland en Schotland waren gemerkt en een zeehond van ons is ooit teruggemeld uit Noorwegen. Overigens was hij daar doodgeschoten omdat hij bij een viskwekerij tot last was. Tja, Noren…
Administratie van opvangzeehonden
De opvangzeehonden krijgen allemaal hun eigen status. Daarop houden de dierverzorgers bij welke medicijnen het dier krijgt, hoeveel vis, hoeveel hij weegt en hoe het ermee gaat. Deze details zijn voor mijn administratie niet van belang. Ik moet weten wie er binnenkomen en wie eruit gaan en dat is al lastig genoeg! In de hectiek van het moment wordt wel eens vergeten om het strandingsformulier in te vullen. Dan kom ik er na een paar dagen achter dat er een zeehond in de opvang ligt, waarvan ik niks weet. Het is soms een hoop gepuzzel om de hele administratie op orde te houden!
Waarneming.nl
Alle zeezoogdieren die wij ophalen zet ik op waarneming.nl. ook de dode dieren. Zo ontsluit ik deze gegevens voor iedereen die er belangstelling voor heeft, bijvoorbeeld voor onderzoek. Gestrande walvisachtigen zet ik bovendien op walvisstranding.nl.