Jonge egeltjes in de herfst, is dat niet raar? Nee, dat is het niet: egels hebben vaak meerdere worpen per jaar. De laatste vindt dan aan het eind van de zomer plaats. Dan zijn de jongen in de herfst nog klein. Wij zorgen nu voor vijf van die stekelige hummeltjes. Het zijn makkelijke gasten, maar erg schoon zijn ze niet!
Viespeuken
De egels die wij opvangen hebben nog extra voeding nodig. Gelukkig zijn ze niet meer afhankelijk van melk: ze eten al vast voedsel. Dat scheelt een hoop gedoe en geklieder met spuitjes en spenen! Het scheelt trouwens ook heel veel werk. Nu kunnen we ze kittenbrokjes en water geven in een bakje. Daar stampen ze helaas wel gewoon doorheen en ze poepen er ook in, dus we moeten het regelmatig verschonen. Het zijn echte viezeriken, wat dat betreft.
Egelzak
We houden de egels in grote plastic bakken met een laag droge bladeren en een egelzak. Egelzakken zijn gemaakt van gevoerd fleece dat aan drie kanten is dichtgenaaid. Egels vinden het fijn om erin te kruipen. Als je je hand erin steekt, weet je wel waarom: het wordt er heerlijk warm!
Wegen is weten
We wegen onze egels om de paar dagen. Zo houden we hun groei bij en weten we wanneer we ze weer vrij kunnen laten. Om de winter door te kunnen komen, moeten ze minstens 700 gram wegen. Dit is in overleg met de egelopvang afgesproken. Bij het vrijlaten houden we wel rekening met het weer. Als een egel zwaar genoeg is, maar het is net rotweer, houden we hem nog even. We willen de overgang naar het zelfstandige leven zo soepel mogelijk laten verlopen en ervoor zorgen dat ze op het moment en op de plek waar we ze uitzetten voldoende te eten kunnen vinden.
Verkeersslachtoffers
Een paar van onze egeltjes waren nog heel klein toen ze moederloos werden aangetroffen. Hoe ze verweesd zijn geraakt is meestal niet bekend. Soms wel, dan is de moeder bijvoorbeeld aangereden. Auto’s en grasmaaiers maken een hoop slachtoffers, onder allerlei dieren. Je ziet de dode dieren langs de kant van de weg liggen en wij krijgen ook regelmatig verkeersslachtoffers in de opvang. Vooral in deze tijd van het jaar rijd ik extra voorzichtig in het donker, want het lijkt mij vreselijk om een egel onder mijn auto te krijgen.
Egelvriendelijke tuin
Dat er juist in de herfst veel egels onder de wielen komen, is wel verklaarbaar. De dieren gaan op zoek naar een plek om te overwinteren en lopen daarbij flinke afstanden. Voor een ongestoorde en succesvolle winterslaap is een droge, beschutte plek onontbeerlijk. Dit kan bijvoorbeeld onder een heg, in een berg bladeren of in een houtstapel zijn. Opgeruimde tuinen bieden een egel in de winter niks. De tuin ‘winterklaar maken’ is daarom uit egeloogpunt een heel slecht idee. Veel beter is het, juist extra bladeren in de tuin te gooien en rommelhoekjes te creëren. Ook het bodemleven en overwinterende insecten profiteren hiervan. Opruimen komt dan wel weer in het voorjaar!