Vorig jaar op 8 maart kregen we een verzwakte scholekster in de opvang. Het was een geringde vogel: hij had behalve een metalen ring, ook kleurringen om zijn poten. Voor de onderzoekers die al jaren scholeksters ringen, was het dus een bekende. Hij had een territorium op de Hoge Berg, samen met zijn partner. Inmiddels weten we hoe het hem na de opvang is vergaan!
Een scholekster met kleurringen – niet de vogel uit het verhaal
Partner kwijt
We hebben deze vogel elf dagen in de opvang gehouden. Op 19 maart hebben we hem weer losgelaten op de Hoge Berg. We schatten in dat zijn overlevingskansen hoger waren als we hem snel terug zouden brengen, ook omdat we middenin de vogelgriep-epidemie zaten. We waren erg benieuwd hoe zijn partner zou reageren als hij weer op zou duiken. Dat viel een beetje tegen: de partner had al een nieuwe levensgezel en ‘onze’ scholekster vloog weg.
Over scholeksters
Even wat achtergrondinformatie: scholeksters vormen in principe paartjes voor het leven. Als een van beide sterft of verdwijnt – zoals de vogel die in de opvang belandde – zoekt de ander een nieuwe partner. Een ‘alleenstaande’ vogel die al een territorium bezit, is een gewilde partij. Degene die de nieuwe partner wordt, krijgt dan niet alleen een levensgezel, maar meteen ook een eigen plek. De vogels komen elk jaar terug naar hun territorium om te broeden en hun jongen groot te brengen.
Terug op Texel
Dankzij de ringen en het feit dat een hoop vrijwilligers ringen aflezen en melden, weten we dat de scholekster die wij vorig jaar hadden opgevangen, heeft overwinterd in de buurt van Harlingen. En nu is hij weer terug op Texel! Onze voormalige collega Laurens, die als vrijwilliger meehelpt in het scholekster-onderzoek, zag hem op de Hoge Berg. Op korte afstand van zijn oude territorium heeft hij een nieuwe veroverd, samen met zijn nieuwe partner. Volgens Laurens ziet hij er blakend uit, met glanzende veren. Echt heel leuk om zo te ontdekken dat een vogel die wij verzorgd hebben, weer helemaal op zijn pootjes terecht is gekomen.
Afnemende aantallen
Helaas gaat het niet goed met de scholekster in Nederland. Deze markante zwart-witte vogel met zijn feloranje poten en snavel heeft het moeilijk. De soort neemt sinds het midden van de jaren tachtig in Nederland in aantallen af. De laatste jaren broeden steeds meer scholeksters in de stad en doen ze het daar beter dan in het intensief beheerde platteland.
Graag melden
Dankzij het (kleur)ringonderzoek leren we heel veel over individuele dieren en de soort als geheel. Mocht je een vogel met gekleurde ringen om zijn poten zien, dan kun je via de website cr-birding.org/nl opzoeken bij wie je je waarneming kunt melden. (of is submit.cr-birding.org/ beter?) Metalen ringen, die je kunt aflezen als een vogel dood is, kun je melden bij het vogeltrekstation. Je helpt er de wetenschap mee verder!