Wij, de dierverzorgers van Ecomare, voeren verschillende medische handelingen uit. Dan heb ik het bijvoorbeeld over zalven, temperatuur meten, medicijnen toedienen, wonden ontsmetten en wonden schoonspoelen. En als de dierenarts eens een dier bij ons opereert, assisteren wij daarbij. Soms heb je bij dit soort handelingen wel een sterke maag nodig!
Terwijl Jarco de zeehond fixeert, neemt Rowanne zijn temperatuur op.
Wonden
We hebben de laatste tijd weer verschillende zeehonden binnen gekregen met vervelende wonden. Zo kregen we onlangs op één dag twee dieren binnen met bloed. De ene bloedde uit zijn oog en had wonden op zijn achterflipper, waarschijnlijk door beten. De ander had allemaal bloed op zijn snuit door een heftige longworminfectie. Hartstikke sneu, maar toch moet je zo’n dier fixeren om hem te kunnen helpen. Bijvoorbeeld om het beschadigde oog te zalven of hem ORS te geven, tegen uitdroging.
Niet zachtzinnig
Hoe ziek een dier ook is, meestal verzetten ze zich alsnog. In zo’n geval geldt het spreekwoord zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Grijp je een dier stevig vast en voorkom je dat hij zich kan loswurmen, dan geeft dat rust. Je kan het dier dan veel beter helpen dan wanneer je zachtzinnig doet en hem speling geeft om te bewegen. Zeehonden zetten we vast door erboven te gaan zitten en hem te fixeren in de nek, vogels wikkelen we vaak in een handdoek.
Daadkracht vereist
Als dierverzorger in een wildopvang moet je wel ergens tegen kunnen. Soms hebben dieren echt heel gemene verwondingen. De ergste die ik heb meegemaakt waren veroorzaakt door zwerfvuil en maaimachines. Door menselijk toedoen dus! Voorbeelden hiervan zijn zeehonden met diep in hun vlees gesneden touw, vogels met een vishaak door hun snavel en egels met afgemaaide rug of snuit. Ook al weet je dat zo’n dier dan enorm lijdt, hij heeft er niks aan als je bij hem gaat staan huilen. Juist dan moeten we daadkrachtig optreden, om hem zo snel en effectief mogelijk te helpen.
Assisteren bij operatie
Mijn collega Hilde heeft op dit vlak misschien wel de meest stalen zenuwen van ons allemaal. Zij is heel koelbloedig en schrikt nergens voor terug! Ze heeft de opleiding paraveterinair afgerond, waardoor ze ook bevoegd is om als dierenartsassistente te werken. Iedereen heeft een andere specialiteit binnen de afdeling, maar een sterke maag hebben we allemaal. Want hoe erg een dier er ook aan toe is, hij verdient het om goed en snel geholpen te worden. Ook als het betekent dat hij uit zijn lijden moet worden verlost.