Een van de leukste zeedieren die je op het strand kunt vinden, is de heremietkreeft. Tenminste, dat vind ik… Met hun grappige scharen en ogen op stelen is dit diertje heel aansprekend. Onlangs hebben wij uit de NIOZ-fuik een prachtige gewone heremietkreeft gekregen. Hij scharrelt rond in een van de kleine aquaria in de wand van het Zeeaquarium. Je kunt regelmatig heremietkreeften vinden, maar ze zijn wel vaak klein. Onze nieuwe is al behoorlijk groot. Dat zie je aan zijn wulkenhuisje.
Bescherming
Heremietkreeften hebben een bijzonder leven. Terwijl de zeekreeft volledig beschermd wordt door een pantser, heeft de heremietkreet alleen een schild op zijn poten. Zijn zachte achterlijf is helemaal bloot. Daarom leeft hij in een slakkenhuis. En als hij te groot wordt voor zijn huisje, moet hij een nieuwe vinden. Dat maakt het leven niet makkelijk.
Huisje gezocht
Er zijn in de Noordzee twee soorten heremietkreeften, de kleine en de gewone. De gewone heremietkreeft is het meest talrijk. Op strand vind je de meeste heremietkreeften in een huisje van een alikruik. Alikruiken zijn kleine zeeslakken die in grote aantallen in de Noord- en Waddenzee voorkomen. Dus als de heremietkreeften klein zijn, is er genoeg te vinden op de ‘huizenmarkt’. De kleine heremietkreeft wordt nooit zo groot; voor deze soort blijven alikruikhuisjes geschikt. Maar de gewone heremietkreeft wordt groter en moet dan een huisje van een grotere slakkensoort zien te vinden. Lukt dit niet, dan kan hij proberen een huisje van een ander te pikken. Het komt regelmatig voor dat een heremietkreeft een gevecht aangaat met een soortgenoot om zijn huis te veroveren!
Wulken
Grotere slakkensoorten zoals de tepelhoorn zijn er wel maar in mindere mate dan de alikruik. De stap daarna is de wulk en daarvan is de huizenmarkt niet zo lang geleden ingestort. Dat komt omdat het jarenlang heel slecht ging met de wulk. De verf die men gebruikt op schepen tegen algengroei en zeepokken bevatte een heel giftige stof waar de wulk supergevoelig voor is. Gelukkig is de stof inmiddels verboden, maar de wulken populatie is nog niet hersteld. Door het gebrek aan wulkenschelpen is het een hele strijd voor grotere heremietkreeften om een geschikt huis te vinden.
Verhuizing
Onze heremietkreeft zat al in een wulk toen hij gevangen werd. Maar wulken kunnen ook verschillende groottes hebben, dus heb ik meerdere maten schelpen in het aquarium gelegd. Het dier is regelmatig bezig te verhuizen. Bij ons heeft hij geen concurrentie dus kan dat zonder probleem. Grappig genoeg gaat hij toch vaak terug naar zijn eerste, wat kleinere huisje.
Ongelijke scharen
Bij de gewone heremietkreeft is de rechter schaar groter dan de linker. Het is net andersom bij de kleine. De kleine heremietkreeft wordt ook wel boksertje genoemd.
Bekijk een verhuizing
Een heremietkreeft-verhuizing verloopt heel snel. Hij wil zijn kwetsbare achterlijf zo kort mogelijk onbeschermd hebben. Het levert leuke beelden op; bekijk hier een filmpje van zo’n verhuizing.
Nieuws uit de opvang
In de zeehondenopvang worden nog drie dieren verzorgd.