Onze vrijwilligers zijn onmisbaar! Ze zorgen voor bijzondere ervaringen in het museum, helpen achter de schermen en houden ons buitenterrein schoon. Op vrijdag 7 december is de landelijke Dag van de Vrijwilliger. Een mooie gelegenheid om eens stil te staan bij de bijdrage van vrijwilligers en onze waardering hiervoor uit te spreken.
Alle walvisbotten zijn ingeschreven met hulp van vrijwilligers
Coördinator
Het is alweer flink wat jaar geleden dat we bij Ecomare zijn begonnen met vrijwilligers werven. Er waren al veel mensen op vrijwillige basis actief bij de andere musea van Stichting Texels Museum, bij Museum Kaap Skil en de Oudheidkamer, maar bij Ecomare bestonden geen vastgestelde vrijwilligersklussen. Mieke Busch, mijn collega die inmiddels met pensioen is, heeft het werven, opleiden en begeleiden van vrijwilligers jarenlang met enthousiasme gedaan. Sinds enkele maanden ben ik vrijwilligerscoördinator voor Ecomare.
Zeehonden voeren
Regelmatig melden mensen zich aan om als vrijwilliger te helpen bij de verzorging van de zeehonden. Er zijn enkele vrijwilligers voor de afdeling Dierverzorging die we kunnen oproepen in geval van nood, meestal voor schoonmaakwerkzaamheden. De echte dierverzorgerstaken worden echter door de professionele krachten gedaan. Mensen die aanbieden om te helpen met zeehonden voeren, moeten we dus teleurstellen.
Buitendienst
Een deel van onze vrijwilligers werkt buiten bezoektijd. Dit zijn de mensen die met een schep, kruiwagen en vuilnisbak ons buitenterrein schoon en netjes houden. Ze verwijderen zwerfafval, onkruid en opgewaaide zandhopen. Helaas belandt er, ondanks de aanwezige prullenbakken, toch nog allerlei afval op het terrein. Een deel zal per ongeluk zijn weggewaaid, maar een volle luier op de parkeerplaats moet daar toch echt expres zijn achtergelaten. Zwerfafval op het terras is levensgevaarlijk voor met name de bruinvissen, omdat zij het opeten. We zijn er dan ook de hele dag alert op dat alles in de vuilnisbak verdwijnt. Dankzij de buitendienstvrijwilligers beginnen we elke ochtend met een schoon terras.
Educatieve vrijwilligers
Een andere groep vrijwilligers is op het educatieve vlak actief. Zij staan bij de strandvondstenkar, in het zeelaboratorium en in de Walviszaal. Dit vereist natuurlijk wel kennis, ze zijn er tenslotte vraagbaak, begeleider en enthousiaste verteller in één. De kennis reiken wij van te voren aan en spijkeren we regelmatig bij. Als we een training geven voor gidsen die ook voor deze vrijwilligers relevant is, nodigen we ze bijvoorbeeld uit om mee te doen.
Op kantoor
Achter de schermen werken ook vrijwilligers. Soms voor een specifieke klus, zoals enveloppen voor de donateurs insteken of het registreren van een collectie. We hebben ook een vaste vrijwilliger op kantoor die elke week een ochtend helpt. Zo kiest een ieder wat bij hem of haar past.
Feedback
De ervaringen van onze vrijwilligers zijn voor ons heel waardevol. Zij horen de vragen en opmerkingen van het publiek en weten wat de bezoekers aanspreekt. We ‘gebruiken’ deze mensen dus ook als bron van suggesties en nieuwe ideeën Het is enorm fijn dat we op deze hulptroepen kunnen leunen. Ze verdienen een grote pluim!