Als wij zeehonden terugbrengen naar zee, is het altijd een hele sjouw. De dieren zelf wegen al minstens 25 kilo en ook de transportkisten zijn loeizwaar. Meestal proberen we ze dan ook met zijn vieren te tillen. Onlangs gingen we ook dieren naar zee brengen, alleen waren het zeepaardjes. Een wereld van verschil! Niet alleen in gewicht, maar ook in de manier waarop: zeehonden laten we gewoon vrij op het strand, de zeepaardjes zijn door duikers naar zes meter diepte gebracht.
Foto Sytske Dijksen, Foto Fitis
Opgevangen bij Ecomare
Afgelopen winter waren bij Ecomare acht kortsnuitzeepaardjes te zien. Ze zwommen in het Zeeaquarium, in een speciaal voor hen ingericht aquarium. Het groepje bestond uit drie zeepaardjes die in een visnet waren beland en vijf die onderkoeld waren aangespoeld op het strand. Ze deden het prima in ons aquarium. Wij voerden ze mysis, heel kleine garnaaltjes, en ze hadden (nep)wier om zich aan vast te houden. Bezoekers vonden het heel leuk om ze te bekijken en er zijn heel wat filmpjes van de aandoenlijke diertjes op de sociale media gezet!
Vaste Noordzee-bewoners
Zeepaardjes zijn tegenwoordig niet meer zeldzaam in de Noordzee. Door de stijgende watertemperatuur hebben ze hun leefgebied naar het noorden uitgebreid. Om ook in de winter te overleven, moeten ze op tijd naar diepere, warmere delen trekken. Sommige worden toch overvallen door de kou of drijven misschien bij sterke stroming naar een ongeschikt gebied. Bij een watertemperatuur onder de 9 graden raken ze onderkoeld en kunnen ze aanspoelen op het strand.
Winterse traditie
Het begint inmiddels traditie te worden dat er gedurende de winter zeepaardjes worden gevonden. Wij vangen ze dan op in afwachting van betere (lees: warmere) tijden. Inmiddels hebben er al vier winters op rij zeepaardjes bij ons overwinterd. Steeds was het zeewater half mei weer voldoende opgewarmd om de visjes terug te brengen. In totaal hebben we in die vier jaar 27 kortsnuitzeepaardjes kunnen terugbrengen.
Hulp van duikers
Zeepaardjes zijn zwakke zwemmers die niet tegen de stroming in komen. Ze hebben iets nodig waar ze zich met hun staart aan vast kunnen houden. We laten ze daarom altijd los in een wierveld op enige diepte. Je kunt ze niet in de branding in zee zetten! We zijn heel blij met de hulp van duikers om de visjes naar de juiste plek te brengen. Afgelopen keer is deze lichte, maar verantwoordelijke taak uitgevoerd door Boukje Heidstra en Jacco Bakker. Het blijft toch speciaal om dieren waar je maanden voor hebt gezorgd, weer naar hun natuurlijke leefgebied te kunnen brengen.