Laatst haalden mijn collega’s een zeehond van De Hors en vonden zij een boei, waar een grote kolonie eendenmossels aan vastzat. Het geheel lag op het strand, maar de eendenmossels leefden nog. In het stormseizoen gebeurt het vaker dat voorwerpen aanspoelen waar deze dieren zich aan hebben vastgehecht. Nu hoop ik ze in leven te houden in ons aquarium. Dat is nog niet eenvoudig!
Mooie dieren
Eendenmossels zijn ontzettend mooie dieren. In tegenstelling tot wat hun naam suggereert, zijn het geen mossels. Ze zijn familie van de zeepok; het zijn kreeftachtigen. Ze hebben een uitwendig skelet dat eruit ziet als een schelp. Aan de ene kant steekt er een lange, dikke steel uit, waarmee ze vastgehecht zitten. Aan de andere kant komen de waaierpootjes naar buiten. Hiermee zeeft het dier voedsel uit het water.
Minimaaltjes
Het is niet eenvoudig om eendenmossels in een aquarium in leven te houden. Daarom heb ik contact gezocht met een onderzoeker in Oregon (USA), die aan een verwante diersoort werkt. Ze hebben voedsel nodig dat klein genoeg is om in het water te drijven en dat ze met hun waaierpootjes kunnen pakken. Maar het moet wel dierlijk zijn, ze eten geen algen. Daarnaast hebben ze stroming nodig. Uiteindelijk ben ik uitgekomen op een dieet van mysis (heel kleine garnaaltjes) en kuit van haring. En ik heb een geschikt aquarium gevonden!
Rond aquarium
Jaren geleden hebben we bij Ecomare geprobeerd om kwallen te houden. Dat is heel moeilijk en het is toen uiteindelijk opgegeven. Maar daarvoor hadden we wel een speciaal aquarium, een kreisel, aangeschaft. Doordat er een constante waterstroom loopt in dit ronde aquarium, is het heel geschikt voor eendenmossels. De kolonie hangt er prachtig in en ik zag de eerste verschalingen en poepjes al verschijnen. Dat betekent dat ze eten én groeien!
Gekke naam
Hoe eendenmossels aan hun naam komen, is een leuk verhaal. In de vroege middeleeuwen begrepen de mensen niet waar de eenden en ganzen die ze in de winter zagen, vandaan kwamen. Ze vonden er ook nooit eieren van. Omdat ze de sierlijke steel van de eendenmossel op de hals van een gans vonden lijken en omdat ganzen en eenden watervogels zijn, bedachten ze dat de vogels zich ontwikkelden uit eendenmossels. Voor zwanen kozen ze een groot schelpdier: de zwanenmossel. Het voordeel was, dat deze vogels hierdoor niet meer als vlees werden gezien. Op vrijdag mocht je van de kerk geen vlees eten, maar wel vis. Rotganzen werden in die tijd bijvoorbeeld als vis gezien.