De natte maanden waren voor mij persoonlijk vervelend, aangezien ik dagelijks op de fiets zit. Maar ook professioneel, als conservator en dus hoeder van de collectie van Ecomare, bracht het water zorgen met zich mee. Onze collectie bevindt zich namelijk in de kelder. We hebben er daadwerkelijk een kleine lekkage gehad, maar die was gelukkig snel verholpen en veroorzaakte geen schade. Het was wel een wake-up call.
De functie van kelders
Kelders zijn bijzonder geschikt voor het opslaan van voedselvoorraden in blik, fles of pot. Zolang het er droog is, is het ook een prima plek om aardappels en andere houdbare verse etenswaren te bewaren. Maar eigenlijk is het af te raden om een depot of archief in een kelder in te richten. Het debacle bij de Texelse Courant, waar het foto-archief ernstige waterschade heeft opgelopen, was een schrijnend voorbeeld van wat er kan gebeuren als de grondwaterstand te hoog wordt en er lekkage optreedt.
Opgelost
Bij ons was de hoeveelheid water die in de kelder was gelopen gelukkig beperkt. Bovendien was al snel duidelijk hoe het water de kelder in kwam en is het gat meteen gedicht. Met een waterstofzuiger is alles opgezogen en ontvochtigers, ventilatoren en kacheltjes hebben er vervolgens voor gezorgd dat de luchtvochtigheid weer naar beneden ging. In ons depot staan geen objecten op de grond, dat scheelt ook. Bij water lopen de opgezette dieren en de papieren collectie het grootste gevaar; zij kunnen beschimmelen.
Centraal depot
Stichting Texels Museum, waar Ecomare onderdeel van uitmaakt, huurt sinds enige tijd een loods in Oudeschild, waar een centraal depot in komt. ‘Mijn’ collectie, de vele botten en opgezette dieren van Ecomare, zal daar op termijn ook naartoe verhuizen. De collecties van Museum Kaap Skil en de Oudheidkamer gaan wel voor, want deze musea hebben een nog grotere behoefte aan een goede opslag. De eerste objecten staan er al, maar nog niet op een definitieve plek. Er moet nog een hoop gebeuren voor dit depot aan al onze eisen voldoet.
Advies
Mijn collega Manon Schooneman is binnen de stichting de echte expert op het gebied van collectiebeheer. Zij heeft er ook een opleiding voor, ik ben bioloog. We hebben samen een speciale cursus CollectieHulpVerlening gevolgd om problemen in het collectiebeheer zoveel mogelijk te voorkomen en calamiteiten op te lossen. Met die kennis ben ik ook naar de redactie van de Texelse Courant gegaan, toen ik hoorde van hun waterschade. Manon had mij aan nuttige tips geholpen, die ik heb doorgegeven. Het beste advies blijft toch: bewaar geen vochtgevoelige spullen in een kelder!