Om maar meteen met de deur in huis te vallen: als dierverzorger bij Ecomare zijn wij ook zeehondenwachter. Daarin vormt Texel een uitzondering. Overal elders langs de kust zijn vrijwillige zeehondenwachters actief. Dit zijn speciaal opgeleide vrijwilligers die verbonden zijn aan een zeehondencentrum. Hoe het precies zit, leg ik hieronder uit.
Afgesproken
De functie van zeehondenwachter is voortgekomen uit het landelijk afgesproken Zeehondenakkoord. Nederland telt een paar erkende zeehondencentra, die allemaal hun eigen werkgebied hebben. Ons werkgebied is Texel; in principe vangen we bij Ecomare uitsluitend zeehonden op die op Texel worden gevonden. Ik hou met de toevoeging ‘in principe’ een kleine slag om de arm, omdat we heel soms op verzoek van een collega-opvangcentrum een zeehond van het vaste land overnemen.
Op het strand
Als er een zeehond op het strand ligt, moet er eerst door een deskundig persoon beoordeeld worden of het dier opvang nodig heeft. In het bovengenoemde Zeehondenakkoord is een terughoudend opvangbeleid afgesproken. Bij twijfel over de noodzaak tot opvang wordt een dier gemarkeerd met verf en eerst 24 uur geobserveerd op het strand. Onze collega-opvangcentra hebben een heel groot gebied onder hun hoede. Een zeehond die in Den Oever wordt gevonden en hulpbehoevend is, gaat bijvoorbeeld naar Pieterburen. Als de dierverzorgers uit Pieterburen elke zeehond in hun gebied zelf zouden moeten beoordelen, observeren en ophalen, zouden ze nooit uitkomen met hun tijd. Daarom werken zij grotendeels met vrijwillige zeehondenwachters voor dat deel van hun werk.
Zichtbaar
Als iemand een zeehond op het strand ziet waarvan hij of zij denkt dat hij hulp nodig heeft, wordt het opvangcentrum gebeld dat het betreffende gebied onder zijn hoede heeft. Op Texel zijn wij dat dus. Dan gaat er een zeehondenwachter op af om de toestand van het dier te beoordelen. De zeehondenwachters zijn hierdoor ook de mensen die zichtbaar zijn op het strand. Zij zijn daarom niet alleen getraind in het beoordelen van een zeehond, maar kunnen ook allerlei vragen beantwoorden en weten wat ze moeten doen onder uiteenlopende omstandigheden.
Uitleg
Alle zeehondenwachters hebben een uitgebreide cursus gevolgd. Om te zorgen dat iedereen dezelfde informatie heeft, hebben wij deze cursus ook gedaan. Voor ons was het natuurlijk allemaal wel bekend, want wij zijn opgeleide dierverzorgers met inmiddels ook jarenlange ervaring met het zorgen voor zeehonden. De zeehondencentra hebben afgesproken om de functie en werkzaamheden van de zeehondenwachter onder een groter publiek bekendheid te geven. Deze herfstvakantie vertellen wij er regelmatig over in de presentatie ‘Wat doet een zeehondenwachter?’ Kom vooral kijken, luisteren en vragen stellen! Je vindt de data in de agenda op deze website.