Eén van mijn taken bij de dierverzorging is het bijhouden van de administratie en het maken van het jaaroverzicht van de opvang. Aan het begin van het jaar maak ik een lijst van de soorten en aantallen dieren die we het jaar ervoor hebben opgevangen en wat ermee gebeurd is. Voor de Vogelopvang is het overzicht van 2022 inmiddels compleet.
Veel verschillende soorten
De lijst met verschillende soorten die we te gast hebben gehad in de Vogelopvang, is weer indrukwekkend. Maar liefst 70 soorten vogels en 5 soorten zoogdieren zijn, voor kortere of langere tijd, aan onze zorgen toevertrouwd geweest. In het overzicht maak ik ook nog onderscheid tussen drie categorieën: huisdieren (postduiven of kippen bijvoorbeeld), algemene soorten en zeldzame soorten. De lijst van 2022 bevat 4 zeldzame soorten: een kortbekzeekoet, een papegaaiduiker, een grote aalscholver en een noordse woelmuis.
Eenden en meeuwen
De vogelsoorten waarvan we de grootste aantallen hebben opgevangen zijn zilvermeeuw, wilde eend en stormmeeuw. De eenden zijn bijna allemaal als verweesde kuikens binnengekomen, de meeuwen om uiteenlopende redenen. Nestblijvers komen vaak in de problemen nadat ze het nest hebben verlaten en niet meer beschermd en gevoed worden door hun ouders. Nestvlieders, zoals eenden en ganzen, komen vaker als pul binnen, als ze hun ouder(s) uit het oog zijn verloren.
Egels
Bij de zoogdieren ging het vooral om egels. Egels kunnen meerdere worpen per jaar krijgen. Voor jongen die laat in de zomer worden geboren, is het lastiger om voldoende op gewicht te komen voor de winter invalt. Maar dat was niet de enige groep die in de problemen kwam. We zagen dit jaar ook opvallend veel egels met ernstige verwondingen, veroorzaakt door maaimachines. Vaak konden we voor zo’n slachtoffer niet meer doen dan hem uit zijn lijden verlossen. Heel naar!
Niet gered
Vogels zijn vaak heel ziek als ze in de opvang komen. Het is voor een vogel nou eenmaal gevaarlijk om aan de buitenwereld te laten merken dat je niet fit bent; dan word je al snel het slachtoffer van een roofdier. Voor een vogel zich laat oppakken, is hij meestal ver heen. Vandaar dat het percentage vogels dat het niet redt in de opvang, vrij hoog is. In 2022 is zo’n 60 procent van de vogels die bij ons binnenkwam ofwel uit zichzelf doodgegaan, ofwel geëuthanaseerd. Dat is natuurlijk niet het leukste deel van ons werk. Gelukkig kunnen we terugkijken op 114 succesvol herstelde – en vrijgelaten – vogels en 38 vogels die we hebben kunnen doorplaatsen naar collega’s, die ze op een later moment hebben vrijgelaten.