Sinds kort hebben wij planten in ons Zeeaquarium. We hebben namelijk als experiment zeegras gekregen, die we in het zeelab-aquarium hebben geplant. De planten hebben de afgelopen maanden flink geïnvesteerd in hun wortelstelsel, maar verder begonnen ze er wat zielig uit te zien. Ze hadden het duidelijk niet naar hun zin bij ons. Onze conclusie was, dat het licht niet goed was. De oplossing? Daglichtlampen!
Gedempt licht
Het Zeeaquarium van Ecomare is ondergronds gebouwd. Dat is expres gedaan, om jou als bezoeker het gevoel te geven dat je onder het wateroppervlak duikt. Als we de lampen uit doen, is het er dan ook pikdonker. Voordeel daarvan is dan weer, dat wij zelf de hoeveelheid licht kunnen bepalen. Voor de dieren is gedempt licht ook veel natuurlijker dan fel licht, aangezien het licht in onze troebele zee niet ver doordringt.
Ook bij de anemonen
Normale lampen hebben een beperkter spectrum dan daglicht. Voor zeegras, dat afhankelijk is van fotosynthese, bevat licht uit een gewone lamp niet of onvoldoende het bruikbare deel van het spectrum. Daarom hebben we speciale daglichtlampen opgehangen, om dit probleem te verhelpen. Toen we toch bezig waren, hebben we hetzelfde gedaan bij de kleine wandaquaria. Daarin leven namelijk wasrozen, een heel fraai soort zeeanemoon. Wasrozen leven in symbiose met fotosynthetiserende algen, waardoor ook zij baat hebben bij daglicht.
Profiteren van elkaar
Symbiose is een ander woord voor samenleven. Het woord wordt in de biologie gebruikt voor organismen die tot verschillende soorten horen en allebei profiteren van het samenleven. Dit in tegensteling tot parasitisme, waarbij een van beide soorten nadeel ondervindt. De algen waar de wasrozen, maar ook koralen, mee samenleven worden zooxanthellen genoemd. Zij gebruiken de kooldioxide die uitgescheiden wordt door hun gastheer. Door middel van fotosynthese zetten ze die om in suikers en zuurstof. Hier profiteren de dieren weer van.
Afhankelijk
De algen produceren voor wasrozen vooral een extra’tje: anemonen eten tenslotte vis. Een andere functie van de algen voor de wasrozen is het opruimen van de afvalstoffen van de dieren. Koralen hebben een grotere afhankelijkheid van hun zooxanthellen. Zonder algen gaan koralen vrij snel dood. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de temperatuur van het zeewater te hoog wordt. Dan raken koralen hun algen kwijt. Dit is zichtbaar als het verbleken van het koraal, de algen zorgen namelijk voor de kleur. Wasrozen hebben ook prachtige kleuren, maar deze worden niet veroorzaakt door de algen.