Op 29 juni is de ‘Dag van het Wad’. Toen ik die titel voor het eerst hoorde moest ik een beetje glimlachen. Welke dag van het wad? Op het wad is geen dag hetzelfde. Sterker nog, op het wad is geen uur hetzelfde! Dat is nu precies wat het wad zo bijzonder maakt: die voortdurende afwisseling, die dynamiek. Een wereld die me steeds weer verrast, ook al ben ik al twintig jaar wadzeiler en sinds anderhalf jaar wadgids bij Ecomare. In al die jaren heb ik heel wat meegemaakt op het wad!
Wantij niet gehaald
Op een rustige zomerdag waren we drooggevallen op het wad bij De Cocksdorp. Het was de dag van de Ronde om Texel, de grootste catamaranrace ter wereld. We zagen de wedstrijdboten de bocht bij de vuurtoren nemen. Doordat de wind helemaal was gaan liggen, dreven de boten op de vloedstroom naar het wantij. Het wantij is het ondiepste stuk in de vaarroute. Daar moesten ze overheen zijn voor het eb werd. De meeste boten haalden het niet op tijd. Twee uur later zagen we bijna het hele wedstrijdveld weer richting vuurtoren drijven, nu met de ebstroom. Pech voor de wedstrijdzeilers..
Nieuwe zandplaten
Of die dag dat ik wilde droogvallen bij de Razende Bol. We liepen ver voor de plaat al aan de grond. Oeps, er waren nieuwe zandplaten ontstaan! Geen probleem, het was twee uur voor laagwater, dus over vier uur zouden we weer water onder de kiel hebben. Hadden we mooi de tijd om naar de zeehonden te kijken, die op het droge lagen. De jonge zeehonden van de kolonie hadden een nieuw spelletje uitgevonden: zandbankje surfen. Ze speelden dat spel op ongeveer dertig meter van ons bootje. Puur genieten voor ons.
Zwemmende Luxemburgers
Ook mensen kunnen zich onvoorspelbaar gedragen als ze met het wad in aanraking komen. Dat merkte ik toen ik een groep Luxemburgse scholieren meenam op wadexcursie. Voor zulke groepen, uit het heuvelland, is het wad echt een compleet andere wereld. Het was begin mei en koud voor de tijd van het jaar. Bovendien ging het regenen. Op het verst van de wandeling, bij de grote geul, trokken twee leerlingen alsnog hun bovenkleding uit om de geul in te duiken. Dat had ik onder die omstandigheden echt niet verwacht.
Dag van het wad
Ook al besteden wij bij Ecomare altijd veel aandacht aan het wad, toch is zo’n speciale Dag van het Wad best de moeite waard. Het gebied is niet voor niets al tien jaar Werelderfgoed. Op zowel zaterdag als zondag zijn er wadexcursies, altijd een belevenis! In Ecomare laat NIOZ-onderzoeker Rob Witbaard zaterdagmiddag kleine wadbeestjes zien. Met die inspiratie kunnen kinderen in het inloopatelier hun eigen wadbeest van stof maken. En er is Biofilm, het project van kunstenaar Wim van Egmond. Hij filmde de echte helden van het wad: de microscopisch kleine dieren en planten die aan de basis van het voedselweb staan. Zijn kleurrijke filmbeelden zijn onvergetelijk mooi!