Het gebeurt niet vaak dat wij een melding krijgen van een voormalige opvangzeehond. Zolang ze niet van dichtbij worden gezien of opnieuw in een opvang belanden, weten we niet hoe het met ze gaat. Dankzij de onderhuidse chip en het flippermerk, blijven ze wel altijd herkenbaar. Net als met pootringen bij vogels, kunnen we hiermee hun geschiedenis individueel achterhalen. Zelfs als het merk of de chip in het buitenland wordt afgelezen.

In Engeland
Laatst kregen wij een mailtje van een zeehondenonderzoeker uit Schotland. Bij Blakeney Point in Norfolk, England had hij een dode zeehond gevonden. Op het flippermerk was het woord Ecomare nog goed leesbaar, dus hij kwam eenvoudig bij ons uit. Toen wij het nummer in onze database opzochten, bleek het om Hummel te gaan. Hummel is in 2014 als huiler in de opvang beland. Aangezien hij op dat moment nog afhankelijk was van moedermelk, weten we dat hij toen pasgeboren was. Hij heeft dus de leeftijd van 11 jaar behaald.
Niet echt oud
In 2014 werkte ik al als dierverzorger bij Ecomare, dus ik heb Hummel vast ook verzorgd. Elf jaar is een redelijke leeftijd, maar grijze zeehonden kunnen veel ouder worden. In de natuur worden ze gemiddeld 20 tot 30 jaar oud, in gevangenschap vaak nog een stuk ouder. Onze oude grijze zeehond Bram is zelfs 45 jaar oud geworden! Waar Hummel aan is overleden, is niet bekend.
Herkenbare flippermerken
Tegenwoordig gebruiken wij andere flippermerken dan die Hummel had. Ze zijn groter en er staat op beide kanten hetzelfde: eerst komt de E van Ecomare, gevolgd door een uniek nummer. Eerder stond aan de ene kant Ecomare en aan de andere kant het nummer. Het voordeel van de huidige flippermerken is, dat ze ook met een verrekijker zijn af te lezen. Als een levende zeehond met een flippermerk op het strand ligt, kun je hem dus herkennen zonder dat je er heel dichtbij moet komen.
Jeugdfoto
Het is altijd leuk om bericht te krijgen over een dier dat je hebt verzorgd. Hoewel het natuurlijk wel minder is als het om een kadaver gaat. Maar Hummel heeft zich toch mooi elf jaar gered in het wild. In ons fotoarchief vonden we nog een jeugdfoto van hem, genomen in de opvang!
