Eigenlijk is het pure discriminatie: zeepaardjes zien er nou eenmaal superschattig uit en hebben hun naam ook mee. Daardoor zijn mensen bereid om, indien nodig, ver te gaan om ze te helpen. Hiervan profiteerde vorig weekend een zeepaardje dat in Zeeland op het strand lag. Er moesten heel wat hulptroepen worden ingezet, maar hij is gered!
Zeepaardjes in aquarium
Er zijn deze winter meerdere levende zeepaardjes op het strand gevonden. Ook op Texel; wij hebben er inmiddels al acht bij ons in het Zeeaquarium. Ze mogen bij ons overwinteren. Wij plaatsen berichtjes en filmpjes over de zeepaardjes op social media en dat zorgt er weer voor dat mensen weten dat wij ze opvangen. Zo kon het gebeuren dat wij gebeld werden door iemand die op het strand in Zeeuws-Vlaanderen een levend zeepaardje vond. Wat moest ze ermee doen?
Te koud
In deze tijd van het jaar een zeepaardje terugzetten in zee, heeft geen zin. Het water is te koud, het diertje wordt inactief en zal weer aanspoelen. Er overwinteren wel zeepaardjes in de Noordzee, maar in de diepere delen. Daar is het minder koud. Het zeepaardje moest dus naar een aquarium worden gebracht, alleen is er geen daar in de buurt. Blijdorp heeft, net als wij, vorige winter ook zeepaardjes opgevangen, maar Rotterdam is niet echt om de hoek bij Zeeuws-Vlaanderen…
Overdracht
Denk je aan Zeeland, dan denk je aan Neeltje Jans. Gelukkig hebben wij ook daar onze contacten, dus eerst maar eens daarheen gebeld. Zij waren bereid om als tussenstation te fungeren. Nu moest ik nog een overdracht regelen tussen de vinders van het zeepaardje en de medewerkers van Neeltje Jans. Dat werd bij het veer Vlissingen-Breskens. Beide partijen waren dus bereid er een stuk voor te rijden. Ook vanuit Blijdorp kwam alle medewerking: zij hebben het zeepaardje bij Neeltje Jans opgehaald. Inmiddels zwemt hij tevreden in een aquarium in de Rotterdamse dierentuin.
Dankzij opwarming
De zeepaardjes die, dood of levend, op het strand liggen zijn bijna allemaal kortsnuitzeepaardjes. In de Noordzee leven ook langsnuitzeepaardjes, maar die zijn veel zeldzamer. Vroeger waren zeepaardjes überhaupt veel zeldzamer dan tegenwoordig, wat ongetwijfeld te maken heeft met de klimaatverandering. Voor sommige soorten vissen wordt het hier te warm, voor zeepaardjes wordt het juist beter. Als we nou ook nog de zeegrasvelden terugkrijgen, wordt het hier helemaal een zeepaardjesparadijs!