Het gaat goed met de zeehonden in de Waddenzee. De aantallen zijn hoog en elk jaar worden er honderden jongen geboren, zowel bij de gewone als de grijze zeehonden. Om het voortbestaan van zeehonden in Nederland te garanderen lijkt opvang niet meer persé nodig. Mede dankzij het werk van Ecomare is in 1962 de zeehondenjacht gestopt en is er steeds meer draagvlak gekomen voor het beschermen van de (wadden)natuur. Hierdoor kon de populatie zeehonden groeien. En dat is goed nieuws! Er zijn voor Ecomare echter nog zeer goede redenen om zeehonden op te vangen:
Dierenbescherming en dierenwelzijn
We helpen zeehonden die in nood zijn uit oogpunt van dierenbescherming en dierenwelzijn. Het zijn beschermde dieren, waarvoor wij een zorgplicht hebben. Op Texel is de kans bovendien groot dat een ziek, gewond en/of verweesd dier op een druk strand terechtkomt. Opvang is dan een oplossing, zowel vanwege dierenwelzijn als om te voorkomen dat het dier ziektes overdraagt op mens en (huis)dier.
Vinger aan de pols ecosysteem/onderzoek
Door de opvang houden we een vinger aan de pols met betrekking tot de gezondheid van de Waddenzee en de zeehondenpopulatie in het algemeen. Ecomare werkt nauw samen met onderzoekscentra. We krijgen een steeds beter inzicht in deze dieren, hun habitat en hoe dat te beschermen.
De mens als verstoorder
Zeehonden delen hun leefgebied met de mens en dit zorgt ervoor dat ze soms in de problemen komen. Voorbeelden hiervan zijn verstrikking in touwen en netten en verstoring van de geboortegebieden waardoor moeder en jong gescheiden raken. Hulp aan dieren die door menselijk toedoen in de problemen zijn geraakt, hoort tot de kerntaken van de opvang.
Professionele opvangcentra zijn nodig bij calamiteiten
Het kan verkeren in de natuur: het kan zo maar gebeuren dat een virus of andere invloed van buitenaf de zeehondenpopulatie bedreigt. Als dat gebeurt, is de kennis van professionele opvangcentra essentieel. Door de opvangcentra in stand te houden, blijft de kennis en ervaring behouden.
Verantwoorde opvang
Ecomare voert een terughoudend opvangbeleid. Dat houdt in dat we eerst kijken of hulp echt nodig is. Onderzoek wijst namelijk uit dat zeehondenmoeders hun pups vaak langere tijd alleen laten, maar toch terugkomen. Als een pup op een te druk strand ligt en er dus weinig kans is dat de moeder zich nog laat zien, dan helpen wij het dier. Of als het dier zichtbaar ziek, verzwakt of gewond is. Dit vergt een deskundige beoordeling.
Voorlichting en educatie
Jaarlijks ontvangt Ecomare vele tienduizenden bezoekers. We vertellen ze het verhaal van de zeehond en de Waddenzee. Dit zorgt ervoor dat mensen zich bewust worden van de problemen voor deze dieren en daarmee dragen we bij aan een gezonde Waddenzee.