Hoeveel zeehonden komen er per jaar in de problemen? Wat eten de zeehonden in de opvang? Lees mee met de meest gestelde vragen over de zeehondenopvang en ontdek hoe het in zijn werk gaat. Staat jouw vraag er niet tussen, stel hem dan per mail aan de dierverzorgers: info@ecomare.nl
Hoeveel zeehonden zijn er in de opvang?
Dat is erg verschillend. In de zomermaanden worden de gewone zeehonden geboren, in de winter de grijze zeehonden. In die periodes komen er vaak pups in de opvang die hun moeder zijn kwijtgeraakt. In de wintermaanden spoelen bovendien regelmatig verzwakte jonge gewone zeehonden met een longworminfectie aan. Een enkele keer komt een zeehond in de opvang die gewond is geraakt door afval in zee. Bij Ecomare leven ook gewone zeehonden, grijze zeehonden en ringelrobben in een vaste groep.
Hoeveel zeehonden vangen jullie jaarlijks op?
Per jaar vangt Ecomare ongeveer honderd zeehonden op. Dat zijn huilers (pups die nog melk moeten drinken), zieke en verzwakte jonge zeehonden en nu en dan zieke of gewonde volwassen zeehonden.
Maken jonge zeehonden altijd zoveel herrie?
Jonge zeehonden die nog moedermelk drinken, worden ook wel ‘huilers’ genoemd. Ze maken geluid om in contact te blijven met hun moeder. Ook de zeehondenpups in de opvang maken dit geluid. Als ze zelfstandig beginnen te worden, stoppen ze hiermee. In tegenstelling tot zeeleeuwen die veel lawaai produceren, maken volwassen zeehonden normaal gesproken geen geluid. Alleen in de paartijd zijn de mannetjes luidruchtig.
Wat eten zeehonden in de opvang?
Zeehondenpups die nog afhankelijk zijn van moedermelk, krijgen vloeibare zalmpap via een slang in hun maag. Als ze wat ouder zijn krijgen ze vis. Dat is meestal haring omdat deze vissoort lekker vet is. Hele zieke zeehonden krijgen vispap wanneer ze te zwak zijn om hele vissen te verdragen.
Hoe leren zeehonden zelfstandig vis te vangen?
In de natuur leren ze niet van hun moeder hoe ze moeten jagen, maar kunnen ze het uit zichzelf. “Als de honger gaat knagen, begint het jong met jagen.” Het jachtinstinct van zeehonden gaat niet verloren tijdens de opvangperiode.
Waarom zwemmen de zeehonden soms op hun rug?
Het maakt zeehonden niet uit of ze op hun buik, zij of rug zwemmen. Doordat de neusgaten vanzelf sluiten als ze onder water gaan, krijgen ze nooit water in hun neus. Hun wendbaarheid is handig bij het jagen op vis.
Waarom hebben sommige zeehonden in Ecomare witte of rode ogen?
In onze vaste groep leven vooral heel oude dieren. Deze hebben last van ouderdomsstaar, waardoor de ogen wit worden. Ook is een aantal dieren blind binnengekomen in de opvang. Deze zijn niet oud, maar hebben toch witte of rode ogen.
Waarom laat Ecomare de zeehonden uit de vaste groep niet los?
De vaste groep zeehonden bestaat uit oude dieren en blinde, gehandicapte of teveel op mensen gerichte jongere dieren. De oude dieren zijn tientallen jaren geleden opgevangen. In die tijd was de Waddenzee sterk vervuild en was de sterfte onder zeehonden in de natuur groot. Omdat men bang was dat de opgevangen zeehonden het in deze vuile zee niet zouden redden, werden ze niet uitgezet.
Waarom blijven de zeehonden in de bassins zo lang onder water?
Zeehonden kunnen hun adem veel langer inhouden dan wij. Ze kunnen zelfs onder water slapen. Gewone zeehonden kunnen in rust 19 minuten onder water blijven, grijze zeehonden wel een half uur. Een actieve duik duurt korter, omdat het dier dan meer zuurstof verbruikt.
Mag ik zelf een zeehond voeren?
Helaas kan dat niet. Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste zijn er heel veel mensen die dat leuk zouden vinden; Ecomare wil niet een persoon blij maken en anderen teleurstellen. Ten tweede houden de dierverzorgers in de gaten hoeveel elke zeehond eet op een dag. Dat gaat niet als er tussendoor ook door anderen gevoerd wordt. En ten derde: zeehonden zijn de grootste roofdieren die we in Nederland hebben. Met zo’n gebit is het voeren ook nog oppassen geblazen!
Kan ik een dagje meelopen en meehelpen in de zeehondenopvang?
De dierverzorgers van Ecomare hebben hun handen vol aan de verzorging van de zeehonden, vogels en dieren in het Zeeaquarium. Daarnaast leiden ze stagiaires van de opleiding Dierverzorging op. Dit kost tijd, maar levert ook veel hulp op. Bovendien vindt Ecomare het belangrijk dat er voor studenten voldoende stageplekken beschikbaar zijn. Stages moeten echter wel minimaal 6 weken duren om het voor Ecomare rendabel te houden. Iemand die alleen een dagje komt meelopen of meehelpen kost teveel tijd voor de dierverzorgers. Dit is dus helaas niet mogelijk.