Als wij een geringde vogel zien waarvan wij de ring(en) kunnen aflezen, dan melden wij dit altijd. Zo ook bij de grote mantelmeeuw die al een paar dagen rondhing op ons buitenterrein. Om zijn linkerpoot had deze meeuw een zwarte ring met de code J23CJ. Na de melding kregen we bericht terug met alle gegevens die over deze vogel bekend zijn. Hij bleek vorig jaar om deze tijd ook door ons te zijn gemeld!

Als pul geringd
De jonge meeuw heeft als pul in het nest zijn ring gekregen. Op 25 juni 2023 is hij geringd op Herreholmen, een eiland voor de Zuid-Noorse kust. De enige terugmeldingen van deze vogel komen van Ecomare: op 15 januari, 7 februari en 18 maart is gemeld dat hij zich op ons buitenterrein ophield. Waar hij afgelopen jaar is geweest is niet bekend, maar nu was hij dus terug.

Verschillende soorten ringen
Door geringde vogels te melden, help je het onderzoek en krijgen we meer kennis over de dieren. Dat geldt voor zowel dode als levende vogels. Kleurringen zoals deze grote mantelmeeuw heeft, zijn gemaakt om van een afstand af te kunnen lezen. Vogels met een kleurring maken altijd deel uit van een specifiek onderzoek. Daarnaast worden wereldwijd enorm veel vogels geringd met een metalen ring. Deze kunnen alleen van dichtbij worden afgelezen. Terugmeldingen van metalen ringen komen dan ook vaak van dode vogels of via ringstations waar ze opnieuw gevangen worden.
Ring melden
Metalen ringen kun je melden bij het Vogeltrekstation. Ringstations kunnen de terugmeldingen van de door hun geringde vogels zien. Kleurringen meld je terug bij de onderzoeksleider. Dat kun je doen via de website cr-birding. Je krijgt dan altijd een overzicht terug met de gegevens en terugmeldingen van de vogel die jij hebt gemeld.