Biologie, een geweldig vak
Wat is er leuk aan biologie? Als je dat aan mij vraagt, is het antwoord kort: “Alles”. Biologie gaat over het leven in de breedste zin van het woord. Dieren, mensen, planten, de natuur en de samenhang tussen alles wat leeft onderling en met de omgeving. De eerste week van oktober is omgedoopt tot de Week van de Biologie. Een mooie gelegenheid om dit prachtige vakgebied te promoten!
Veldbioloog
Binnen de biologie wordt er op alle niveaus gekeken. Ik ben zelf vooral een veldbioloog. Ik heb een brede interesse, maar de zee en het gebied dat onder invloed staat van het zoute water hebben wel mijn voorkeur. Als medewerker van de educatieve afdeling van Ecomare deel ik mijn enthousiasme voor dit gebied met honderden mensen per jaar. Vooral tijdens excursies aan toeristen en bij de veldwerkprogramma’s voor schoolklassen.
Week van de Biologie
Vanwege de Week van de Biologie zetten we op zaterdag 6 en zondag 7 oktober de kleine bewoners van het wad in de schijnwerpers. In kleine aquaria en bakjes zijn de schelpen, wormen en slakjes goed te bekijken en kunnen ze toch hun normale gedrag vertonen. Onder de microscoop kunnen de bezoekers details zien die anders onzichtbaar zijn, zoals haren en monddelen.
Zeebaars in anatomische les
Op zaterdag geef ik een ‘anatomische les’. We hebben een aantal grote zeebaarzen in de vriezer, die voor dit doel zijn bewaard. Zo komt de snijset die ik ooit voor mijn studie heb gekocht nog steeds van pas! In de snijsessie leg ik de organen van de zeebaars bloot en vertel ik over de aanpassingen van de vis aan het leven in het zoute water. Doordat we een camera op de vis zetten, kan iedereen op het scherm meekijken met wat ik doe. Ik heb dit eerder gedaan en het blijkt steeds weer dat kinderen er heel onbevangen naar kijken. Ze vinden het gewoon ontzettend interessant.
Vleermuizen
Vleermuizen zijn een hobby van mij. In mijn vrije tijd organiseer ik tellingen op Texel en ik heb ook meermalen thuis een verzwakte vleermuis opgevangen. Het is heel interessant om zo’n diertje een tijdje te verzorgen en door de kamer te hebben vliegen, maar uiteindelijk gaat het erom dat hij hersteld terug gaat naar de kolonie. Het is voor vleermuizen essentieel dat er voldoende plaatsen zijn en blijven waar ze kunnen overwinteren en zich voortplanten. Soms zijn mensen bang voor vleermuizen, omdat het van die mysterieuze dieren zijn. Gelukkig zijn er ook veel mensen op Texel die graag meer van deze bijzondere dieren willen weten en dan heel enthousiast mee helpen om ze te beschermen.
Bewust leven
Als bioloog houd ik met mijn handelen en keuzes vanzelfsprekend rekening met het milieu. We moeten er tenslotte met zijn allen voor zorgen dat onze planeet leefbaar blijft. Biologische kennis helpt om beter te begrijpen waarom. Doe deze kennis zoveel mogelijk op en je leeft intenser!