Gisteren werd er een levende potvis gezien voor de kust van Julianadorp. De grote walvis was vermagerd en leek ziek of gedesoriënteerd. Medewerkers van SOS Dolfijn, de Kustwacht en de Koninklijke Nederlandse reddingmaatschappij houden scheepvaart op afstand om extra stress voor het dier te voorkomen. Wanneer een walvis in de problemen is, gaat in Nederland het walvisprotocol in werking. Het ministerie coördineert dit. Vandaag, aan het eind van de ochtend werd de potvis voor de kust van Petten en Callantsoog teruggezien. Update: Dinsdagavond is de walvis een natuurlijke dood gestorven op zee.
Rust
De potvis dreef gisteren non-stop aan het wateroppervlak en verplaatste zich daarbij nauwelijks. Dat is voor een walvis onnatuurlijk gedrag. Experts van SOS Dolfijn denken dat het dier te zwak is om verder te zwemmen. Een ziek dier is er niet bij gebaat weggejaagd te worden van zijn plek. Er wordt daarom door de experts en het ministerie vooralsnog voor gekozen het dier zoveel mogelijk met rust te laten in de hoop dat het zijn weg naar de oceaan weer terug zal vinden.
Oceanen
Potvissen leven normaal niet in de Noordzee, ze zwemmen in de oceanen. De Noordzee is te ondiep voor deze walvissoort. Door de zandige en hellende zeebodem hebben ze moeite om zich te oriënteren. Hun echolocatie werkt daar niet goed. Potvissen eten pijlinktvissen die vaak op grote diepte leven. In de Noordzee kunnen ze weinig eten vinden. De overlevingskansen van potvissen in de Noordzee zijn klein.
Groot
Potvissen zijn de grootste tandwalvissen op aarde. Ze kunnen 18 meter lang worden en ruim 50.000 kilo zwaar. Wereldwijd leven er 250.000 tot 1 miljoen exemplaren. In de winter trekken potvissen vanuit noordelijke streken naar het zuiden, onder meer langs de oostzijde van de Atlantische oceaan. In die periode komen er vaker potvissen in de Noordzee terecht. Geregeld komen deze dieren in de problemen. Dat er nu in de zomer een potvis in de Noordzee terecht is gekomen is vreemd. Ze trekken in deze periode niet langs van de Noordzee.