In Nederland leven meer haaiensoorten dan je zou denken. Van 9 t/m 17 juni organiseert Save Our Sharks de Dutch Caribbean Shark Week. Ecomare sluit aan bij dit initiatief door deze week extra aandacht te besteden aan de haaien en roggen in de Noordzee. Marien bioloog Linda Planthof geeft op dinsdag 12 juni om 12.30 een lezing over haaien in het veldcentrum van Ecomare. De toegang is gratis.
doornhaai zeeaquarium
Meer dan je dacht
De lezing van Linda Planthof heeft als titel Haaien in Nederland – meer dan je dacht! In de Noordzee komen veel verschillende soorten haaien en roggen voor: kleine zoals hondshaaien en sterroggen, maar ook reuzenhaaien en vleten. De tropische wateren van de Nederlandse Cariben, aan de andere kant van de oceaan, horen ook bij Nederland. Hier zwemmen grote hamerhaaien, tijgerhaaien en mantaroggen. In de gratis toegankelijke lezing vertelt Linda over de biologie en de bescherming van haaien en roggen in de Nederlandse wateren.
Wat is er te doen
Tijdens de Sharkweek wordt in Ecomare bij het voeren van de vissen, in het zeelaboratorium en op de strandvondstenkar extra aandacht besteed aan haaien en roggen. Er zijn eikapsels van verschillende soorten te zien en er kan er aan een haaienhuid worden gevoeld. Het zeelab is deze week op dinsdag, woensdag, donderdag en zondag open van 14-15.30 uur. Tussen 12 en 13.30 staat op deze dagen een medewerker met de strandvondstenkar in het museum. De vissen worden elke dag om 14.30 uur gevoerd.
Tij keren
Haaien en roggen zijn kraakbeenvissen. Ze zijn miljoenen jaren oud. Veel soorten horen tot de toppredatoren in de zee. Ze zijn van groot belang voor het natuurlijk evenwicht in de zeeën en oceanen. De aantallen haaien en roggen nemen wereldwijd af, vooral door overbevissing en verlies van geschikte leefgebieden. In Europa is zelfs bijna de helft van de soorten met uitsterven bedreigd. Door mensen kennis te laten maken met deze bijzondere vissen, hopen natuurbeschermers het tij voor de haaien en roggen te keren.