Je denkt bij paddenstoelen vooral aan de herfst. Maar dit voorjaar was er op paddenstoelengebied een primeur op Texel! Half april vond Sytske Dijksen in het Texelse bos een opvallende bekerzwam op een steeltje. Het bleek een anemonenbekerzwam te zijn. Deze kleine paddenstoel is in het hele waddengebied nooit eerder gezien. De dichtstbijzijnde vindplaatsen zijn Egmond, Gaasterland en oostelijk Friesland.
Parasiet
De anemonenbekerzwam parasiteert op bosanemonen. Je vindt ze dan ook in het voorjaar, als de bosanemonen bloeien. De paddenstoel kan kale plekken in een veld van deze bloemen veroorzaken. Op Texel werd hij ook gevonden op een plek waar ooit bosanemonen zijn beland, langs de Randweg.
Bruin
De anemonenbekerzwam is redelijk opvallend en makkelijk te herkennen, in tegenstelling tot andere bekerzwammen. De bruine kelkjes zijn tot 2 cm breed en de steeltjes komen uit een soort knolletjes in de grond. Het steeltje is ondergronds, je ziet het niet. Hoewel de anemonenbekerzwam redelijk opvallend is, is deze soort maar weinig in Nederland gevonden. Ze groeien vooral in de oostelijke helft van het land en in binnenduinrandbossen op kalkrijk zand.
Het hele jaar
Voor het zoeken naar paddenstoelen denk je al gauw aan de herfst en het bos. Maar paddenstoelen zijn het hele jaar en óveral op Texel te vinden. Zelfs op het strand kun je ze tegenkomen. Ecomare-conservator Arthur Oosterbaan weet veel over paddenstoelen. Elk jaar organiseert Ecomare paddenstoelenexcursies; in de herfst en in het bos, dat dan weer wel.