Een zeekoet verstrikt in visdraad en een zeehond met een visnet om zijn nek; deze week kregen we vlak achterelkaar twee dieren in de opvang die in de problemen zijn gekomen door zwerfvuil. Zowel de vogel als de zeehond is flink gewond geraakt. Gelukkig lijkt het er op dat er geen permanente schade is ontstaan. De komende tijd zullen ze in de opvang blijven om van hun verwondingen te herstellen.
Zeekoet
Zeekoeten zijn echte zeevogels. Ze komen alleen aan land om te broeden. Eten zoeken ze ook vanaf het water. Daarbij steken ze hun kop onder het wateroppervlak en speuren zo het water af naar vis, zoals sprotjes en zandspieringen. Deze dieren komen dus makkelijk in aanraking met zwerfvuil in zee. Ze kunnen er in verstrikt raken of het aanzien voor een lekker hapje. Zeekoeten krijgen wij ook geregeld in de opvang omdat hun verenkleed is besmeurd met olie.
Zeehond
De verstrikte zeehond is een jonge grijze zeehond die deze winter is geboren. Doordat zeehonden in hun eerste jaren flink groeien, is het net steeds strakker om de nek gaan zitten. De touwen veroorzaken vervolgens snijwonden in de huid van de zeehond. Die kunnen behoorlijk pijnlijk zijn en het dier verzwakken. Gelukkig werd dit jonge dier op tijd gevonden. Hoewel ze een nare wond heeft, lijkt het er op dat ze er met alleen een litteken vanaf komt.
Spooknetten
Losse visnetten, nylon touwtjes, ballonnenlint, visdraden met haak, plastic verpakkingsmateriaal; als zeedier kun je in zee veel spullen tegenkomen waarin je levensgevaarlijk verstrikt kunt raken. Jaarlijks komen honderden vissen, vogels, dolfijnen, bruinvissen, zeehonden en walvissen in de problemen doordat ze vast komen te zitten in touw, lint of zwerfnet of het aanzien voor een lekker hapje. Bij Ecomare zien we helaas vaak genoeg de gevolgen van zwerfvuil voor dieren. Afgelopen jaren zijn al meerdere zeehonden en zeevogels die verstrikt waren geraakt in zwerfvuil , bevrijd en gelijk weer losgelaten of in een opvangcentrum terechtgekomen.
Wat kun je doen?
Zelf kun je ook een steentje bijdragen om te zorgen dat de zee schoner wordt en blijft. Door je afval in de vuilnisbak te doen bijvoorbeeld. Ballonnen, touwen, visnetten en plastic zakken kunnen een hoop ellende veroorzaken wanneer ze eenmaal in het milieu terecht zijn gekomen. Gelukkig zijn er meerdere organisaties die zich bezighouden met zwerfvuil langs de Nederlandse kust. Zo organiseert Stichting de Noordzee jaarlijks de Strandschoonmaakdagen en ruimt Duik de Noordzee Schoon visnetten op die zijn blijven haken aan scheepswrakken.