De grijze zeehonden zijn aan het verharen. Wij gebruiken altijd als geheugensteun het rijtje ‘baren, paren, verharen’. De piek van de verharende grijze zeehonden in de Waddenzee ligt begin april, maar het varieert per individu wanneer de rui precies begint. Bij onze drie grijze zeehonden is de verharing al in februari begonnen. Ze liggen vaker op het droge, zijn wat slomer en zelfs hun eetlust is minder.
Enkele weken bezig
Van mijn collega’s heb ik begrepen dat het ruien weken zal duren. Zelf ben ik niet zo lang in dienst bij Ecomare, dus alles is nog nieuw. Ik verwonder me steeds over alle dingen die ik voor het eerst meemaak, zoals het gedrag van de grijze zeehonden in deze fase. Hun oude vacht is bruinig en versleten. Langzaam maar zeker wordt de oude vacht door een nieuwe vervangen. Het verharen begint op de kop, staart en flippers. Dit zijn de delen met het minste onderhuidse vet en dus de beste doorbloeding. Hierna volgt de rug en als laatste de flanken, waar de dieren een dikke speklaag hebben. Over een paar weken hebben ze weer een frisse grijze kleur.
Zon helpt
Als zeehonden verharen liggen ze graag in de zon. Dan droogt de vacht en laten de haren eerder los. Losse haren veroorzaken jeuk. Om ze kwijt te raken, schuren de dieren over de bodem van het bassin en het strandje. Als de zeehonden in de zon liggen, worden ze niet alleen droog maar ook warm. Hierdoor gaan hun bloedvaten openstaan en raakt hun huid beter doorbloed. Dit stimuleert de celvorming en daarmee de groei van nieuwe haren. De rui gaat dus sneller wanneer de dieren regelmatig op het land liggen.
Filter vol
Zelfs als wij niet naar onze dieren zouden kijken, zouden we het meteen weten als de zeehonden aan het verharen zijn. Onze filters raken dan namelijk verstopt door alle haren! In de verhaartijd maken we de filters twee keer per dag schoon. Ik vind het heel grappig te merken dat bezoekers vaak niet beseffen dat zeehonden haren hebben. Als ze nat zijn, valt het inderdaad niet op. Maar zo gauw ze in de zon opdrogen is het wel goed te zien. Om mensen in de gelegenheid te stellen om te voelen aan een droge zeehondenvacht, hebben we een speciale ‘aai-zeehond’ in het museum.
Nu tellen
Tijdens het verharen liggen de grijze zeehonden in de Waddenzee graag op zandbanken die met hoogwater niet overstromen. Zo kunnen ze ook tijdens vloed lekker blijven liggen. Dit is dan de beste tijd voor wetenschappers om zeehonden te tellen. Onderzoekers verwachten de piek van het aantal verharende grijze zeehonden begin april, dus dan vliegen ze over de Waddenzee om de grijze zeehonden te tellen. Gewone zeehonden ruien in augustus-september, na hun geboorteperiode. Want ook voor gewone zeehonden geldt het rijtje ‘baren, paren, verharen’!