Een klein stukje van iets wat ooit reusachtig is geweest. Texelaar Mare Hilstra vond bij paal 17 een stukje reuzenhertgewei. Deze uitgestorven herten hadden een enorm gewei met een spanwijdte van bijna 4 meter. Ze leefden tijdens het Pleistoceen en het vroege Holoceen, tienduizenden jaren geleden. Toen was de Noordzee grotendeels mammoetsteppe en leefden er dieren als mammoeten en wolharige neushoorns. Tegenwoordig vinden we daar alleen de fossiele botten nog van terug.
Reuzenhert
Reuzenherten hadden een schofthoogte van zo’n 2 meter. Het zijn niet de grootste herten die hier hebben geleefd, dat record heeft een aan de eland verwante soort. Het reuzenhert had wel het grootste gewei ooit. Zo groot dat wetenschappers dachten dat het dier daardoor was uitgestorven. We denken dat de geweien zo groot waren om indruk te maken op vrouwtjes en op rivalen. Waarschijnlijk gebruikten de mannetjes het om tegenstanders uit balans te brengen of te verwonden. Het is niet duidelijk waarom het reuzenhert is uitgestorven. Aan het eind van het Pleistoceen, of kort daarna, is ook een groot aantal andere grote zoogdieren uitgestorven. Misschien speelde overbejaging door de mens of verandering in klimaat een rol.
Mammoetsteppe
De Noordzee is lang niet altijd zee geweest. In de laatste ijstijd was het Noordzeegebied bedekt met een grasvlakte met hier en daar bos. Hertachtigen, zoals het reuzenhert, hielden zich waarschijnlijk op in de meer beboste lagere delen van het gebied. Maar in echte bossen zal het reuzenhert niet geleefd hebben, met zo’n groot gewei. De botten van dieren zijn over de jaren helemaal versteend. Nu de Noordzee weer zee is krijgen vissers ze soms in hun netten, of ze komen op het strand terecht wanneer zand van de zeebodem wordt gebruikt voor het verbreden van het strand. Zo’n strandverbreding heeft onlangs op Texel plaatsgevonden. Wie nu langs het strand loopt en goed kijkt, heeft dus best kans om een bot uit de ijstijd te vinden.
Expositie
Bij Ecomare kun je enkele opgeviste of op het strand gevonden fossiele botten van dieren van de mammoetsteppe bekijken. Bij de botten staat een levensecht model van een wolharige neushoorn. Van het reuzenhert staat een miniatuurmodel in de vitrine.