Het was vorige week heel koud, maar onze zeehonden en bruinvissen leken nergens last van te hebben. Ook bij temperaturen onder nul plonzen ze lekker door het water en eten blijmoedig ijskoude vissen. Toch moeten ze, net als wij, hun lichaamstemperatuur op peil houden. Verschillende diersoorten hebben daar eigen oplossingen voor.
Veel spek
Onder hun huid hebben zeehonden een dikke speklaag. Dit isoleert goed: het houdt de kou buiten en de lichaamswarmte binnen. Ook hun vacht speelt hier een rol in. Zeehonden zijn enorm dicht behaard. Hun haren staan veel dichter op elkaar dan bij een hond of kat. Zelfs als de vacht nat is, helpt het bij de isolatie. Bovendien is het zeewater in de winter warmer dan de lucht. De dieren blijven dus juist relatief warm als ze zwemmen.
Vaak eten
Bruinvissen hebben een veel dunnere speklaag dan zeehonden. Zij moeten dan ook vaak eten om steeds voldoende te kunnen verbranden. In tegenstelling tot zeehonden blijven zij altijd in het water en dat scheelt dus wel. De temperatuur van het Noordzeewater is nu echter maar een paar graden. Dat betekent veel eten en veel verbranden om toch warm te blijven.
Winterleed
Voor de vogels in de natuur is zo’n strenge vorstperiode heel zwaar. Als het er dan ook nog zo hard bij waait, vallen er slachtoffers. Dat merkten wij ook in de opvang. We hebben vorige week een tureluur, een bonte strandloper, een wintertaling en heel veel watersnippen opgevangen. Ze waren allemaal ernstig verzwakt.
Bijvoeren
In de bomen bij het kantoor hangen vetbollen en pinda’s voor de vogels. Daar komen allerlei soorten op af: kool- en pimpelmees, heggemus, roodborst, ekster en kauw. Fazanten pikken de geknoeide stukjes van de grond. Zo proberen we de vogels ook buiten de opvang een beetje te helpen.
Winterslaap
Een andere oplossing om de winter door te komen is de winterslaap. Met een flinke vetvoorraad kruipen bijvoorbeeld egels diep weg onder takken en bladeren. Hun lichaamstemperatuur en hartslag gaan naar beneden en ze komen de eerste maanden niet tevoorschijn. Ook vleermuizen zul je nu niet zien vliegen. Zij bivakkeren in spouwmuren, spleten, schuren en bunkers. Op plekken waar het niet te koud, niet te warm en een beetje vochtig is hangen ze ondersteboven te slapen. De winterslaap is een efficiënte en doeltreffende manier om de kou te doorstaan.
Nieuws uit de opvang
Onlangs hebben we vijf zeehonden terug kunnen brengen naar zee. Zij wogen allemaal minimaal 30 kilo en we zijn vol vertrouwen dat ze zichzelf vanaf nu kunnen redden. In de opvang zorgen we nu nog voor 13 zeehonden, waarvan nog twee binnen zitten.