Je zou het misschien niet verwachten als je naar de weersvoorspellingen kijkt, maar het is prachtig strandweer! Niet om te zwemmen natuurlijk, maar om zeldzame aanspoelsels te vinden. De straffe oostenwind zorgt namelijk voor een flinke onderstroom in zee waardoor er allerlei bijzondere dingen van de zeebodem op het strand terecht kunnen komen. Trek je warmste kleren aan en maak een wandeling langs de laag- en hoogwaterlijn. Wie weet vind je tussen de aangespoelde stukjes veen en verveend hout wel barnsteen.
Oostenwind
Oostenwind is aflandige wind. Dat betekent dat de wind de bovenlaag van het zeewater van het strand ‘wegblaast’. Daardoor ontstaat een onderstroom over de zeebodem richting land. Alles wat niet goed in de zeebodem verankerd zit, kan daardoor met de stroming worden meegevoerd. De kans op bijzondere schelpen, zee-egels, krabben of barnsteen op het strand is daardoor best groot. Met westenwind wordt de bovenlaag van zee juist naar land geblazen. Dan maak je kans op bijzondere drijvende vondsten zoals zeewier, haaien- en roggeneieren of drijvende plastic voorwerpen met exotische aangroeisels.
Schelpen
Het zwarte gruis dat je vaak in hoopjes tussen de laag- en hoogwaterlijn ziet, bestaat vooral uit fossiele tepelhoorns en stukken veen en hout. Daartussen kun je kleine wenteltrapjes, trapgeveltjes, korfschelpjes en penhorens vinden. Met de onderstroom kunnen ook grotere schelpen aanspoelen zoals noordkrompen, hartschelpen, wulken en grote hoeveelheden Amerikaanse zwaardschedes. Die zie je meestal bij de hoogwaterlijn. Soms vind je er nog hele skeletjes van zee-egels. In grotere brokken veen kun je boormossels vinden. Ook zeesterren en bijzondere krabben zoals helmkrab en nagelkrabje kun je met deze wind soms op het strand tegenkomen. Vaak leven deze dieren nog, maar zijn ze ernstig verzwakt door de kou.
Barnsteen
Barnsteen is versteend hars van bomen uit de periode voor de ijstijden. Het is dus tientallen miljoenen jaren oud. Barnsteen is meestal honingkleurig, maar andere kleuren komen ook voor, van wit tot donkerbruin. Het is op Texel erg zeldzaam, maar tijdens dit soort weersomstandigheden maak je de meeste kans het op het strand te vinden. Meestal wordt het tussen het aangespoelde zwarte gruis gevonden, dus dat is de beste plek om er naar te zoeken.