Niet heel uitzonderlijk, maar wel bijzonder fraai: een pikzwarte zeehond! Onderzoekers van Wageningen Marine Research telden eind december het aantal grijze zeehondenpups op Richel en Griend. Op Richel troffen ze dit prachtige exemplaar aan. Onderzoeker Geert Aarts maakte de foto.
Melanisme
Wanneer een dier zwart wordt door een teveel aan het pigment melanine, noemen we dat melanisme. Het is het tegenovergestelde van albinisme, waarbij een dier juist geen pigment heeft. Melanisme komt in het dierenrijk vaker voor, maar is wel vrij zeldzaam.
Voor- of nadelig
Melanisme kan voor een dier zowel een voor- als een nadeel zijn. Dit hangt af van de diersoort en de omgeving waarin hij leeft. Een mooi klassiek voorbeeld van een dier dat er voordeel uithaalt is de peper-en-zoutvlinder. Dit is een nachtvlinder die met zijn bruintinten goed gecamoufleerd is. In gebieden met veel luchtvervuiling, waar een donkere laag op muren en bomen ontstaat, komt de melanistische variant veel meer voor. Op de donkere achtergrond is een zwarte vlinder beter gecamoufleerd. Zeehonden staan aan de top van de voedselketen, waardoor de kleur voor hun overleving waarschijnlijk niet uitmaakt. Een pikzwarte grijze zeehond zal daarom naar verwachting net zo oud kunnen worden als een normaal gekleurde grijze zeehond.
Veel pups
Op Richel en Griend lagen veel pups. Gelukkig waren de meeste ervan al gespeend en dus niet meer afhankelijk van hun moeder toen op woensdag 3 januari de zandplaten overspoelden. De jongen hebben vooral rust nodig en zullen, als ze voldoende honger hebben, op een gegeven moment vanzelf op jacht gaan.
Meer weten
De onderzoekers van Wageningen Marine Research schrijven regelmatig in blogs over hun bevindingen.