Vanochtend vroeg ontdekte een chauffeur een dode walvis op het strand van Domburg. Het gaat om een potvis, waarschijnlijk een jong volwassen mannetje. Toen de walvis ontdekt werd, was hij al dood. De potvis lijkt erg mager. Waarnemers denken dat het dier nog niet zo lang geleden is overleden.
(c) strandexploitatie Veere
Grote tandwalvissen
Potvissen zijn de grootste tandwalvissen op aarde. De mannetjes kunnen een stuk groter worden dan de vrouwtjes. Ze zijn gespecialiseerd in diep duiken, van wel over de 1000 meter. Ze leven daarom in de oceaan. Walvisachtigen die normaal gesproken in diep water jagen lopen in ondiep water, zoals de Noordzee, altijd gevaar om te stranden. Zij ‘zien’ met geluidsgolven (een soort sonarsysteem). Hun sonarsysteem is niet geschikt voor ondiepe kustzeeën en dan raken de dieren in de war.
Mannetjes
Potvissen in de Noordzee zijn meestal jonge mannetjes, die tussen de 9 en 11 meter lang zijn. De in Domburg aangespoelde potvis is wat groter, 13, 5 meter. Groepjes jonge vrijgezellen verlaten in het najaar de grote kuddes potvissen (vrouwtjes met jongen) in de tropische en subtropische delen van de oceanen. Waarschijnlijk doen ze dat omdat ze langer en dieper kunnen duiken dan de vrouwtjes en de jongen. Ze kunnen daardoor gebruik maken van andere jachtgebieden. Tijdens die zwerftocht komen ze soms in de Noordzee terecht.
Potvissen
De laatste keer dat er potvissen op de Nederlandse kust aanspoelden was in januari 2016. Toen strandden vijf potvissen op de kust van Texel. Later spoelde daar nog een dode potvis aan.
Onderzoek
Naturalis komt ter plaatse en zal samen met Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht onderzoek doen naar het dier.