Voorbereid de winter in
Onze zeehonden en bruinvissen zwemmen het hele jaar door in de open lucht. Als in de zomer de watertemperatuur boven de 18 graden komt, wordt het bruinvisbassin gekoeld. Bruinvissen krijgen namelijk last van hun huid als ze in te warm water zwemmen. In de winter doen we er niets aan, tenzij het extreem koud is. Alleen als er ijsvorming dreigt wordt het water via ons warmte-koude opslagsysteem verwarmd.
Dikkere ‘jas’
Op zich is kou geen probleem voor de dieren. De zeehonden en bruinvissen zwemmen ook in de natuur in water van een paar graden. Wel krijgen ze van ons wat meer te eten in de periode waarin ze een dikkere speklaag ontwikkelen. Gemiddeld over het jaar eten onze zeehonden 5 kilo vis per dag. Maar in de zomer kan dat 3 kilo zijn en in de winter tot 5 kilo. Misschien ben je eens bij ons geweest op een mooie zomerse dag en heb je gezien hoe ik of een collega met moeite de vissen kwijt raakte. De dieren hadden dan, door de warmte, gewoon geen honger. Heel begrijpelijk eigenlijk.
Hoe bewegelijker hoe meer honger
Ook de bruinvissen eten in de winter iets meer dan in de zomer. Wat opvallend is: Michael en Dennis zijn heel andere eters. Dennis is minder beweeglijk dan Michael en verbrandt ook minder. Michael, daarentegen, is hyperactief en moet meer eten om dat te compenseren. In de zomer voldoet gemiddeld 2,5 kilo (Michael iets meer, Dennis iets minder) terwijl in de winter ze 500 gram meer nodig.
Binnen is het ook winter
Het Zeeaquarium wordt niet erg beïnvloed door het weer buiten. Maar wij willen wel graag dat ook de aquariumdieren de seizoenen ervaren. In de natuur reageren dieren heel sterk op kleine verschillen in watertemperatuur, waardoor ze weten dat het tijd is om te paren of te baren. Wij kunnen niet alles uit de natuur nabootsen, maar wij doen wat wij kunnen. Als de watertemperatuur te laag is, beslaan de ruiten. We schipperen daarom tussen de wens voor seizoensvariatie en het voorkomen van condens. Het water in de aquaria is in de winter wel koeler dan in de zomer, maar niet zo koud als buiten.
Vogels
Onze jan-van-genten zitten ook het hele jaar door in de buitenlucht. Of het nu warm is of koud, ze redden zich er wel mee. Alleen bij extreem koud weer zorgen wij dat het water ijsvrij blijft. De vogels die in de opvang verzorgd worden, geven we een warmtelamp. Dat doen we ook bij de opvangzeehonden als ze al wel naar buiten mogen, maar nog niet zo sterk zijn.
En wij? Gelukkig kunnen wij een extra laag en desnoods regenkleding aantrekken. Na een voerpresentatie in de kou neem ik bovendien graag een kom warme soep!