De vissers van de TX29 waren behoorlijk verrast over de grootte van de krab die zij vorige week in hun net kregen! Toen Charlie van Beurden het imposante dier in zijn handen had, bedacht hij dat hij op Facebook iets had zien langskomen over een krabbenliefhebber bij Ecomare. Dat was een weblog van dierverzorger Jarco, die marien bioloog is en inderdaad een voorliefde heeft voor alles wat er in zee leeft.
Charlie van Beurden toont de zojuist gevangen spinkrab
Naar Ecomare
Van Beurden nam contact op met Ecomare met de vraag of daar belangstelling was voor het dier. De krab, die meteen werd gedetermineerd als grote spinkrab, Maja brachydactyla, was meer dan welkom. Daarom bracht Van Beurden het dode dier met een collega naar het natuurcentrum.
Vrij zeldzaam
Grote spinkrabben zijn vrij zeldzaam voor de Nederlandse kust. Ze komen voor vanaf de westkust van Schotland zuidwaarts tot voor Guinee en de Canarische Eilanden. Deze grote krabben hebben een bijzonder uiterlijk dat ze actief camoufleren met poliepen, sponzen en ander dierlijk en plantaardig materiaal. Ze eten algen, kleine zeedieren en aas.
Op sterk water
De spinkrab ligt tijdelijk in de vriezer bij Ecomare. Conservator Arthur Oosterbaan zal hem op sterk water zetten, maar moet daarvoor eerst op zoek naar een glazen pot van voldoende grootte. De spinkrab krijgt een plek in het zeelaboratorium, die net in deze periode helemaal vernieuwd wordt.