De normaal zandkleurige horsvlakte op Texel kleurde de afgelopen dagen frisgroen! Menig wandelaar die geregeld op de Hors komt, verbaasde zich over de kleurverandering. Het leverde bijzondere foto’s op. “Waarschijnlijk gaat het om een explosie van groenwieren,” zegt Ecomare-bioloog Arthur Oosterbaan. “Door de storm heeft er veel water op de zandvlakte gestaan en daarna heeft het geregend. Een goed leefgebied voor deze eencellige plantjes.”
School
Afgelopen woensdag bezocht conservator Arthur Oosterbaan de Hors met de American School. De groene kleur was toen al op zijn retour. Toch was het voor de school leuk om te zien. Ze konden helpen met het nemen van monsters van het zand en meedenken over de oorzaak. Een extra dimensie aan het scholenprogramma op de Hors.
Bladgroen
Groenwieren hebben hetzelfde type bladgroen als landplanten, ze zijn verwant. Ze komen in bijna alle leefgebieden voor. Veel groenwieren leven in zoet water maar ook in zout water zijn ze te vinden, als plankton of groeiend op een harde ondergrond. Sommige soorten leven zelfs in andere organismen waar ze voor de energievoorziening zorgen; dit is bijvoorbeeld het geval bij sommige korstmossen.