Afval in zee is levensgevaarlijk voor zeedieren; ze kunnen er in verstrikt raken of het ten onrechte aanzien voor een lekker hapje. Om aandacht te vragen voor dit probleem organiseert Stichting de Noordzee elk jaar een grote strandschoonmaak. Tijdens deze Beach Cleanup Tour ruimt het team met vrijwilligers in twee weken tijd de hele kust op. De Beach Clean Up vindt plaats van 1 t/m 15 augustus. Op dinsdag 8 augustus is een speciale Werelderfgoed-etappe. Deze start vanuit Ecomare. Help je mee?
De hele kust
Met de Boskalis Beach Cleanup Tour wordt de héle Noordzeekust schoongemaakt, van Cadzand tot aan Schiermonnikoog. Per dag worden meerdere etappes gelopen: één etappe in het zuiden en één etappe in het noorden van het land. Na ruim twee weken eindigt de Cleanup in Zandvoort, waar bekend wordt gemaakt hoeveel kilo afval er van het strand is gehaald.
Afval
Sinds de eerste editie in 2013 haalde Stichting De Noordzee samen met 6.377 vrijwilligers in totaal 57.426 kilo afval van de Nederlandse stranden, wat neerkomt op ruim 10.000 vuilniszakken vol afval. Veel gevonden items zijn touwen en netten en stukjes plastic, peuken, plastic verpakkingen en ballonnen met sierlinten. In de afgelopen dertien jaar voerde Stichting De Noordzee 200 strandmonitoringen uit. Hierbij vond de stichting per 100 meter strand gemiddeld 375 afvalitems. Maar liefst 93% van deze afvalitems bestaat uit plastic.
Gevaarlijk
Zeezoogdieren, vogels en vissen zien deze afvalitems aan voor voedsel, waardoor het in hun maag terecht komt. Zo blijkt uit onderzoek van Wageningen Marine Research dat 93% van de Noordse stormvogels plastic heeft ingeslikt. Gemiddeld hebben de Noordse stormvogels 23 stukjes plastic in hun maag. Daarnaast kunnen zeedieren verstrikt raken in stukken net, touw, ballonlinten of verpakkingsmateriaal. Ecomare krijgt geregeld dieren in de opvang die gewond zijn geraakt door zwerfvuil.
Ook meedoen?
Via de website Beach Clean Up van Stichting de Noordzee kun je je inschrijven voor de verschillende etappes. Op dinsdag 8 augustus is een speciale Werelderfgoed-etappe in samenwerking met Ecomare en de Waddenvereniging. Deze etappe start vanuit Ecomare. Daar wordt koffie en thee geschonken en meer verteld over afval in zee.