Vogels kunnen fantastisch paargedrag vertonen! Terwijl bij sommige vogels zoals de scholekster de paring klaar is voordat je het door hebt, is het bij andere vogels een prachtige voorstelling. Veel mensen kennen de rituelen van de fuut bijvoorbeeld. Ook de jan-van-gent kan er wat van. Zelf had ik onlangs de eer om dit op Helgoland van dichtbij te mogen bewonderen. Wij willen bij Ecomare het vogelverblijf zo natuurlijk mogelijk inrichten. Op Helgoland ben ik gaan kijken hoe een kolonie jan-van-genten er in het wild uitziet.
Jan-van-genten bij Ecomare
Ecomare heeft een kleine groep van deze zeevogels in een vaste groep. Ooit zijn ze gewond geraakt waardoor ze niet terug kunnen naar het wild. Sommige van deze vogels zijn al heel lang bij ons, desondanks zijn ze hun natuurlijke gedrag niet kwijt. Als het voorjaar wordt, gaat het bij hen kriebelen. Een aantal doet elk jaar een poging om te paren. Meestal komt het niet tot eieren. Gebeurt dat wel, dan worden ze vaak niet uitgebroed.
Mogelijkheden creëren
Als de vogels uit zichzelf willen broeden willen wij ze daar wel de kans toe geven. Daarom hebben wij besloten om broedmogelijkheden voor hen te creëren. In het wild leven jan-van-genten voornamelijk op zee. Ze komen aan land om te paren en hun nesten te bouwen en doen dat op hoge rotskliffen. Deze natuurlijk situatie gaan wij wat meer benaderen in ons jan-van-gentenverblijf.
Zeewier
Het verblijf heeft een aantal richels waarop de vogels een nest kunnen bouwen maar daarvoor hebben ze wel bouwmateriaal nodig. Tot nu toe gebruikten ze alles wat in het bassin te vinden was: bladeren, takjes, noem maar op. Op Helgoland zag ik dat ze veel gebruik maakten van zeewier, waaronder blaasjeswier. Daar hebben we veel van langs de kust van Texel, dus ligt er nu blaasjeswier in hun verblijf. Ze maken er gelijk dankbaar gebruik van! Wij hebben slechts twee vrouwtjes in de groep, dus meer dan twee koppels kunnen ze niet vormen. Jan-van-genten blijven elkaar hun leven lang trouw. Dat zien wij ook in onze groep: elk jaar zien we dezelfde mannetjes met dezelfde vrouwtjes flirten.
Zandstrand
De vliegkooi van de jan-van-genten sluit aan op een grasveldje. Daar staan de dieren ook wel eens op. In het wild zie je dat niet veel maar in dierentuinen waar jan-van-genten gehouden worden, staan de vogels vaak wel gewoon op de grond. Het is mogelijk dat ze daardoor last krijgen van hun poten en daarom willen we een deel van het grasveld anders in gaan richten. Er komt een deel met rotsen met daarbij een gedeelte van zand. Zand geeft meer mee, waardoor de grond zich meer naar hun poten vormt. Ik heb dit bij een dierentuin in Duitsland gezien en zag dat ze er goed gebruik van maakten.
Nieuws uit de opvang
De zeehondenopvang loopt langzaam leeg. Er zijn nog 7 grijze en 5 gewone zeehonden, waarvan 3 in quarantaine. Bij de vogels is er een stel gansjes en eendjes.