Er zijn allerlei redenen waardoor vogels bij ons in de Vogelopvang terecht komen. De top drie van oorzaken is: verzwakt, verkeersslachtoffer en gepakt door een kat. Toen we laatst een persbericht stuurden over een zeehond die zodanig was toegetakeld door honden dat hij was overleden, werd er enorm heftig gereageerd op sociale media. Gek genoeg winden de meeste mensen zich veel minder op over katten die zoveel slachtoffers maken.
Foto Denis-Carl Robidoux
Jagen voor de lol
In Nederland vinden we het normaal dat een hond altijd onder begeleiding naar buiten gaat, al dan niet aan de lijn. Katten laten we daarentegen gewoon de hele dag hun gang gaan. Ook al geven we ons huisdier voldoende te eten, toch blijft hij jagen. Het is ook een vorm van vermaak om voor een muizenholletje te wachten tot de prooi eruit komt of een vogeltje te bespringen. Vaak wordt er ‘alleen mee gespeeld’. Zoals veel mensen zeggen: dat is de natuur.
Niet natuurlijk
Het klopt dat jagen in de natuur van katten zit, maar huiskatten horen niet in onze natuur. Het is een extra roofdier, dat wij toevoegen aan het natuurlijke arsenaal aan roofdieren. Op Texel hebben we roofvogels, hermelijnen, egels, uilen en kraaiachtigen, daarmee heb je de van nature op het eiland voorkomende roofdieren wel zo’n beetje gehad. Ze eten (jonge) vogels, muizen en eieren en houden daarmee een natuurlijk evenwicht in stand. De jacht door katten en honden verstoort dat evenwicht.
Binnen houden
De meeste katteneigenaren weten niet wat hun huisdier de hele dag (en nacht) uitspookt. Aangezien uit onderzoek blijkt dat de levensverwachting van katten die binnen leven 30 % hoger is dan van buitenkatten, help je ook je kat door hem binnen te houden. Lukt dat niet, houd hem dan zeker ’s avonds, ’s nachts en tijdens het broedseizoen binnen. Door te spelen met je kat, kan hij zijn jachtinstinct volgen zonder dat daar slachtoffers bij vallen.
Onvoorspelbaar
Ook honden maken geregeld slachtoffers, zelfs honden die te boek staan als ontzettend lief. Dat is dan vaak een kwestie van actie en reactie. Het lam of de haas begint te rennen, de zeehond grauwt dreigend. Zoiets kan ervoor zorgen dat bij een hond ‘de knop omgaat’ en hij toeslaat. Hoe lief hij normaal gesproken ook is. Als een hond een zeehond aanvalt, is het trouwens geen uitgemaakte zaak wie van de twee uiteindelijk slachtoffer wordt. Daarom: bescherm de natuur tegen je huisdier(en) en je huisdier tegen zichzelf!